Народний депутат Артем Дмитрук звернувся до голови МВС щодо подій навколо Києво-Печерської Лаври

Народний депутат України, член профільного комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Артем Дмитрук направив депутатське звернення до міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка щодо подій навколо Києво-Печерської Лаври, «які почали відбуватися в березні 2023 року і продовжують відбуватися по сьогоднішній день у м. Києві за сприяння чиновників Міністерства культури та інформаційної політики». Про це депутат повідомив у своєму telegram-каналі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Народний депутат вважає, що щодо Лаври відбувається спроба захоплення, яка відбувається «саме зараз, на тлі нещодавно виниклих релігійних конфліктів внаслідок систематичних порушень конституційних прав громадян України – віруючих УПЦ та внаслідок незаконних організованих рейдерських атак, протиправних захоплень храмів та церков УПЦ на всій території України».

А. Дмитрук наголосив, «що вищезгадані захоплення храмів завжди вчиняються групою осіб, які взагалі не є прихожанами УПЦ, і мають системний характер. Це означає, що зазначені правопорушення є не випадковими подіями, а складовою частиною більш широкого явища, що відбувається в Україні».

«Подібні протиправні дії мають дуже серйозні негативні та тяжкі наслідки як для громади, так і для держави загалом. Зокрема, це може спричинити подальші конфлікти та протистояння між різними релігійними групами та масові порушення громадського порядку», – пише нардеп у зверненні.

Він звертає увагу глави МВС, що «вказані протиправні дії мають ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1-3 ст. 161 КК України “Умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, регіональної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті”».

Народний обранець закликав І. Клименко «усунути порушення чинного законодавства, дати належну оцінку та відповідну правову кваліфікацію незаконним діям усіх осіб, причетних до зазначеного кримінального правопорушення та вирішити питання притягнення винних осіб до встановленої законодавством відповідальності».

Окрім того, Артем Дмитрук направив Звернення до Міністра внутрішніх справ щодо хуліганських дій та порушень конституційних прав віруючих в Києво-Печерській лаврі.

Він також надіслав депутатські звернення щодо ряду інших порушень прав віруючих УПЦ: підпалу храму Преподобного Іова Почаївського в с.Мілієво, Чернівецької областізахоплення Покровского храму в с.Требухів, Київської області.

Раніше народний депутат звернувся до Міністра внутрішніх справ з приводу спроб силового захоплення кафедрального собору у м. Кам’янці-Подільському та нищення майна Києво-Печерської Лаври та щодо системного захоплення храмів УПЦ у м. Хмельницький.

Просмотров: 920