У Хмельницькому захоплений і перейменований ПЦУ храм стоїть порожнім (відео)

У захоплені ПЦУ храми в Хмельницькому ніхто не ходить.

У захопленому прибічниками ПЦУ за безпосереднього сприяння представників влади храмі в мікрорайоні Гречани Хмельницького на недільному богослужінні, 7 травня 2023 року, не було жодного з вірян. Відео в редакцію Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ прислали очевидці.

Рейдерське захоплення храму на честь Казанської ікони Божої Матері відбулося 5 квітня людьми, які його ніколи не відвідували, за ініціативи та участі місцевих чиновників. Провівши незаконне голосування, рейдери зламали вхідні двері та захопили церкву.

«Люди, які не відвідували богослужіння та не брали участі в благоустрої храму, прийшли та сказали, що це їхнє майно… У церкві постійно молилися за воїнів-захисників України та щоденно надавали безкоштовні обіди для нужденних», – прокоментували ситуацію у єпархіальній пресслужбі.

Як підкреслюють в Хмельницькій єпархії, раніше тут годували щодня майже 100 нужденних.

Згодом, 19 квітня, в Хмельницькій ОВА перереєстрували статут громади УПЦ Казанської ікони Богоматері як статут громади ПЦУ Почаївської Божої Матері. Як повідомили ресурси близькі ПЦУ, церкву перейменували через те, що «стара назва храму містила словосполучення “Казанської ікони Божої Матері”, яке асоціюється з російським містом Казань, столицею Республіки Татарстан».

Однак, ані вигнання парафіян УПЦ з їхньої святині, ані перейменування храму не стало достатнім приводом для прихильників ПЦУ для відвідування богослужінь.

«Ось храм, який забрали та перейменували, цієї неділі… А вони годували бездомних щонеділі і 75 дітей у Недільній школі було… Душа плаче», — прокоментували відео з порожньої церкви віруючі.

Сьогодні парафіяни разом з настоятелем протоієреєм Петром Дячуком продовжують богослужбове життя у пристосованому приміщенні.

Фактично така ж ситуація і з іншими рейдерські відібраними у віруючих УПЦ церквами у Хмельницькому.

У Георгіївському храмі навіть на престольне свято Божественна літургія не звершувалася. Парафіяни, яких на “престол” завжди збиралося 800-1000 осіб, наразі вимушені молитися у пристосованому приміщені.

У захопленому Покровському соборі міста на недільній службі, яку проводив ієрарх ПЦУ, було всього декілька парафіян. Водночас у невеличкому містечку Летичів, за Божественною літургією, яку звершував керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ архієпископ Віктор, храм переповнений православними християнами.

Просмотров: 956