Під час захоплення храму на Рівненщині активісти ПЦУ чинили психологічний тиск на дружину полеглого Захисника України (відео)

14 травня 2023 року активісти ПЦУ, намагаючись захопити Троїцький храм села Горбаків на Рівненщині, вимагали у настоятеля та вірян УПЦ віддати їм ключі від церкви. Слід зазначити, що в ході цих рейдерських дій прибічники ПЦУ проявили повну зневагу та чинили психологічний тиск стосовно дружини загиблого Захисника України. Не отримавши ключі від святині, через два дні вони привезли болгарку та зрізали замки із дверей храму власноруч.  Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Рівненської єпархії.

14 травня біля Троїцької церкви села Горбаків Гощанського району відбулася чергова провокація проти вірян Української Православної Церкви. Місцеві прихильники “ПЦУ”, котрі мають свій храм на території села, намагалися захопити храм, який належить релігійній громаді УПЦ.

“У нас є всі документи на храм. Церква – пам’ятка архітектури, охоронний договір теж маємо, – коментує ситуацію настоятель Троїцького храму протоієрей Михаїл Петров. – Окрім того, зараз церква опечатана, була домовленість, що ніхто у ній не здійснюватиме богослужіння до рішення суду”.

Проте агресивні прихильники ПЦУ почали конфліктувати і вимагати ключі від отця Михаїла.

“У мене ключів від церкви немає, я їм так і сказав. Дружина Захисника України, яка нещодавно провела у вічність чоловіка, хотіла захистити мене, і сказала, що ключі у неї, то їй, бідній, теж дісталося від односельців”, – розповідає священник.

Слід зауважити, що усі ці провокативні дії відбувалися за безпосереднього сприяння сільського голови Володимира Бойка. Пан голова опечатував церкву, хоча, згідно з законодавством, такого права в органів місцевого самоврядування немає.

Зрештою, цього дня вірянам УПЦ у Горбакові вдалося захистити свій храм від захоплення.

Втім уже 16 травня, близько 10 години ранку, місцеві жителі села Горбаків помітили біля Троїцької церкви двох чоловіків з технічними інструментами, які зрізали замки на дверях храму.

В особах, які вчиняли акт рейдерства, місцеві жителі впізнали “священника” ПЦУ із села Бугрин Віктора Стасюка та місцевого жителя Віктора Павельчука, який, за словами настоятеля храму, впродовж тридцяти років не відвідував церкву.  Як розповідають очевидці, до приїзду поліції, зломщики встигли зрізати замки, замінити на свої і покинути територію святині.

Правоохоронці взяли покази у вірян УПЦ, які стали очевидцями дій рейдерів, склали протокол, але не дали відповідь чи будуть відкривати кримінальне провадження. Також поліція пообіцяла опечатати храм до рішення суду.

Просмотров: 3857