Заповідник знову не надав суду документів, на підставі яких розірвав договір з Лаврою

19 травня 2023 року відбулося судове засідання в Господарському суді м. Києва за позовом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир) до Національного заповідника. Через відсутність доказів зі сторони заповідника суд відклав розгляд справи на 7 червня. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на телеграм-канал адвоката Києво-Печерської Лаври протоієрея Микити Чекмана.

“В поточному засіданні, на нашу думку, суд об’єктивно надав ще раз всім сторонам можливість долучити всі докази, які підтверджують наявність або відсутність порушень, які начебто встановило Міністерство культури та інформаційної політики”, – прокоментував сьогоднішнє засідання адвокат монастиря протоієрей Микита Чекман.

Правозахисник зазначив, що монастир здійснює всі можливі заходи для того, щоб надати докази, які вимагаються судом. Водночас Національний заповідник та інші державні органи, які проводили перевірку об’єктів Лаври, не надають суду документів, на підставі яких було розірвано договір з монастирем.

“Суду були надані лише висновки, але будь-яких документів, які б підтверджували ці висновки, які б супроводжували ці висновки, немає. Тобто є висновок, що монастир начебто щось порушив, але документів, які б це підтверджували, актів огляду тощо надано не було. І сторона позивача вимушена самостійно звертатися до всіх органів, до всіх комісій, які були залучені до цієї перевірки, з метою ледь не пооб’єктного отримання вказаних актів огляду, фотографій тощо”, – пояснив адвокат.

За словами отця Микити, задля отримання доказів, необхідних для даного судового процесу, (фотографій лаврських будівель, актів огляду тощо) монастир вимушений самостійно звертатися до всіх органів та комісій, які були залучені до цієї перевірки.

Зважаючи на це, суд відклав розгляд справи на 7 червня 2023 року.

Адвокат Києво-Печерської Лаври висловив сподівання, що “сторона відповідача (Національний заповідник, Міністерство культури та інші органи) вчасно нададуть відповіді на всі запити та нададуть до суду всі документи, які були витребувані судом у них”.

Просмотров: 1061