Ієрарх Кіпрської Церкви про “українську проблему”: Сьогодні істину висловлює Митрополит Київський Онуфрій

Митрополит Морфський Неофіт вважає, що Предстоятель УПЦ, за яким стоять єпископи, монастирі та віруючий народ, є справжнім голосом Православ’я.

Коментуючи ситуацію з “українською проблемою”, митрополит Морфський Кіпрської Православної Церкви Неофіт підкреслив, що істина може бути тільки одна і її озвучує сьогодні в Україні Блаженніший Митрополит Онуфрій. Про це він сказав в інтерв’ю, опублікованому на YouTube-каналі СПЖ.

Відповідаючи на питання, чому він не поїхав на інтронізацію предстоятеля Кіпрської Церкви архієпископа Георгія, владика зазначив, що цього дня залишився у своїй єпархії, тому що вірить у силу молитви, а архієпископ Георгій особливо потребує молитви, «бо він став предстоятелем за часів великих проблем для православної єдності, в епоху, коли новий світовий порядок уже більше не приховує, що його мета – боротьба з християнством».

За словами митрополита Неофіта, новий світовий порядок «прагне закидати камінням тих, хто є справжнім голосом Православ’я, православного свідчення».

«Таким голосом є і Митрополит Київський Онуфрій, за яким стоять єпископи України, монастирі та віруючий народ. І це сталося не вчора і не позавчора», – наголосив архієрей.

Він також вважає, що «величезну потребу молитви має Митрополит Онуфрій та його Церква, оскільки вона проходить через величезні випробування».

Владика розповів, що він є митрополитом-біженцем, бо половина його єпархії перебуває під турецькою окупацією, і дуже часто йому доводиться служити там у храмах, де немає ікон, дверей, вікон.

«Чому я це говорю? Тому що я єпископ з великим болем усередині. Я знаю, що означає несправедливість: політична і церковна. Вони йдуть пліч-о-пліч… І було б несправедливо, якщо такий єпископ-біженець, як я, не міг би зрозуміти вашого болю, несправедливості, яка відбувається стосовно вас», – сказав митрополит Морфський.

Таким чином, каже владика, час інтронізації він, «по-перше, захотів присвятити молитві, а по-друге, висловити свій протест тій несправедливості, якої зазнають Митрополит Онуфрій, а також єпископи, клірики, монахи і народ, що перебувають під його керівництвом».

«Я хочу, щоб стало зрозуміло – нам не байдуже, що відбувається в одній частині Тіла Христового. Усі православні, де б ми не були, ми є клітинами єдиного Тіла Христового. “Чи страждає один член, страждають із ним усі члени”, як казав апостол Павло», – зазначив ієрарх Кіпрської Церкви.

Він підкреслив, що «важливо, щоб це було не один раз, а щоб існувало постійне співчуття, співпереживання. І така моя позиція була продовженням попередніх заяв».

«Перед цим я говорив архієпископу Хризостому, що я не погоджуюсь із тим рішенням “української проблеми”, яке пропонував він. Я дуже люблю і поважаю вселенського патріарха, визнаю його внесок у справу Православ’я, проте “Платон мені друг, але істина дорожча”», – сказав митрополит Неофіт.

Владика впевнений, що «на цей історичний момент істину висловлює Митрополит Київський Онуфрій». «Отже, митрополит Морфський має бути на боці істини, тому що істина – це Христос», – підсумував архієрей.

Просмотров: 1890