У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 117

Священнослужителі, насельники монастирів, православні волонтери й віряни різних єпархій Української Православної Церкви допомагають військовим ЗСУ, медикам, особам, які постраждали внаслідок російської агресії, й усім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто сімнадцяту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 116.

Київська єпархія. 1-4 травня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія священники і волонтери Київської єпархії доправили гуманітарний вантаж від Синодального відділу з соціальної допомоги та гуманітарних питань військовим трьох бойових частин та цивільним жителям постраждалих від війни регіонів на Сході України.

Також в ході поїздки священники та волонтери доставили до Святогірської лаври продукти, пасхальні подарунки та потужний генератор, який має покращити ситуацію з енергозабезпеченням обителі.

9 травня 2023 року парафіяни столичного Воскресенського храму (Афганський храм) спільно із Всеукраїнською спілкою ветеранів Афганістану зібрали кошти та придбали тепловізор для парафіянина храму, який зараз несе службу в прикордонних військах Збройних Сил України, захищаючи на передовій нашу Батьківщину.

За підтримки благодійного фонду Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Онуфрія «Мир вам» співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань на території Воскресенського храму м. Києва роздали гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям.

Близько 200 родин отримали продуктові набори.

Священники і волонтери Київської єпархії з 1 по 4 травня доправили гуманітарний вантаж у фронтові зони Херсонщини та Миколаївщини.

В ході поїздки було надано допомогу храмам і монастирям Херсона та найбільш постраждалому району міста – Корабельному.

Священники також побували та передали допомогу людям у Білозерці, Станіславі, Чорнобаївці, Посад-Покровському, Камишанах.

Окрім того, учасники гуманітарної поїздки передали допомогу цивільним жителям Миколаївщини та бойовим частинам ЗСУ.

Кожної п’ятниці співробітники та волонтери Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань годують безхатченків, пенсіонерів та нужденних на площі напроти храму великомученика Георгія на Південному залізничному вокзалі Києва.

Свіжі страви волонтери везуть на вокзал близько 15:00 і роздають усім бажаючим. На трапезу приходить близько 200 осіб, які потребують підтримки.

Тим, хто має таку потребу, волонтери роздають також одяг та ліки.

Ніжинська єпархія. 22 травня після завершення святкового богослужіння у день престольного свята Миколаївського кафедрального собору м. Ніжина митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент зустрівся із Захисниками України, які молились за Літургією.

Владика благословив воїнів іконами святителя Миколая та передав продукти харчування для потреб військових.

Настоятель Вознесенського храму села Сокиринці Прилуцького району протоієрей Василій Булах доставив у Донецьку область черговий гуманітарний вантаж.

Благодійну допомогу (5 тонн продуктів: крупи, картопля, яйця та різна консервація) було зібрано парафіянами храмів Ніжинської єпархії у селах Сокиринці, Переволочна, Калюжинці та за підтримки місцевих підприємців.

Допомогу було передано Центральній лікарні міста Мирноград та Святогірській лаврі.

Парафіяни Олександрівського храму села Селище (настоятель – протоієрей Анатолій Чорний) та Михайлівського храму села Комарівка (настоятель – протоієрей Максим Ярошенко) зібрали та передали продукти харчування військовослужбовцям.

Настоятель Миколаївського храму села Вертіївка Ніжинського району протоієрей Василій Лучик передав військовим волонтерам чергову партію м’ясної тушонки.

Цього разу парафіяни Миколаївського храму разом зі своїм священником передали на фронт понад 200 банок консервованого м’яса, яке вони готують при парафії на постійній основі.

Загалом, парафія вже виготовила для військовослужбовців близько 1 тис. консервів, які зусиллями волонтерів було доставлено на передову.

Настоятель Михайлівського храму села Крути Ніжинського району протоієрей Василій Вільховецький передав гуманітарну допомогу центру соціально-психологічної реабілітації дітей “Гармонія” у м. Харків.

Декілька тонн продуктів харчування та інших товарів було зібрано силами парафіян Михайлівського храму.

Хмельницька єпархія. 22 травня архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор відвідав постраждалі від російського обстрілу сім’ї.

Владика Віктор передав матеріальну допомогу у розмірі 143 тисячі гривень, яку зібрали віряни Хмельницької єпархії, жителям сіл Грузевиця, Мацьківці, Малашівці та мікрорайону Гречани мвчста Хмельницький.

Разом з архієреєм постраждалих відвідали благочинний Хмельницького округу протоієрей Віктор Онофрейчук, голова єпархіального відділу місіонерства та благодійності протоієрей Ігор Дзюбецький та настоятелі парафій у постраждалих селах.

Архієпископ Віктор висловив слова підтримки всім постраждалим та побажав мирного неба і благополуччя.

Стараннями настоятеля храму в ім’я святого великомученика Пантелеімона міста Хмельницький ієрея Петра Фурманця, а також парафіян та волонтерів було виготовлено та передано окопні свічки й іншу благодійну допомогу для воїнів ЗСУ, які знаходяться на передовій.

6 травня парафіяни Деражнянського благочиння передали  Захисникам України чергову гуманітарну та фінансову допомогу у сумі 3 000 (три тисячі) грн.

11 травня настоятель храму в ім’я святих первоверховних апостолів Петра і Павла смт. Ярмолинці протоієрей Ростислав Артерчук разом із прихожанами вкотре завітав до Ярмолинецької районної лікарні, де перебувають самотні внутрішньо переміщені особи. Отець Ростислав від імені парафіян передав продуктові набори, одяг та засоби гігієни.

Релігійна громада Успенського храму села Гвардійське Хмельницького благочиння на чолі з настоятелем протоієреєм Віктором Онофрейчуком передала гуманітарну та фінансову допомогу для ЗСУ.

12 травня релігійна громада Михайлівського храму міста Деражня передала чергову допомогу воїнам ЗСУ.

Кіровоградська єпархія. Прихожани Преображенського кафедрального собору міста Кропивницький зібрали 13 500 грн. на лікування онкохворого хлопчика Гліба Ротаря. Ці кошти батькам Гліба передав ключар кафедрального собору протоієрей Іоанн Шемедюк.

На території Преображенського кафедрального собору міста Кропивницький було організовано розваги та ігри для дітей переселенців та учнів недільної школи.

Ігрову програму провела творча студія “Анімато”.

В кінці дитячого свята ключар собору протоієрей Іоанн Шемедюк подарував для  дітей солодкі набори.

Житомирська єпархія. 23 травня громада Георгіївського храму міст Черняхів провела благодійну акцію по роздачі продуктових наборів для переселенців та багатодітних сімей.

В рамках цієї акції благочинний Черняхівського району архімандрит Мануїл (Бицик) відвідав потребуючих, привітав їх зі святами та передав допомогу.

24 травня духовенство і парафіяни Миколаївського собору м. Бердичева відправили до Гуманітарного штабу Бердичівщини чергову партію допомоги на потреби Збройних Сил України та всіх, хто потребує підтримки у цей складний час.

Рівненська єпархія. Віряни Троїцької церкви села Українка Острозького благочиння вчергове спільно з волонтерським центром “Україна для героїв” зібрали та доправила у гарячі точки кілька тонн борошна, консервованого м’яса та продуктових пакетів.

Парафіяни Михайлівського храму села Великий Житин Рівненського благочиння приєдналися до збору коштів на авто для однієї із штурмових бригад.

Одеська єпархія. Волонтерська єпархіальна команда “Добро об’єднує” долучилася до зібрання благодійних пакунків для Захисників України.

Докладніше про це дивіться у відеосюжеті пресслужби  Одеської єпархії:

Дніпропетровська єпархія. 4 травня в Адміністративно-єпархіальному центрі Дніпропетровської єпархії митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней зустрівся з дітьми-переселенцями з Донбасу.

Зустріч з архіпастирем була організована благодійним фондом «Стефанія Дніпро».

На зустрічі були присутні діти внутрішньо переміщені особи з міст Волноваха, Сєвєродонецьк, Краматорськ та Костянтинівка.

Митрополит Іриней прийняв маленьких гостей, поспілкувався з ними та подарував дитячі Біблії.

Православна спілка милосердя імені св. Луки Кримського шість днів на тиждень працює над допомогою для нужденних у місті Дніпро та забезпечує гарячими обідами й одягом по 80 осіб у двох мікрорайонах міста.

Волинська єпархія.  17 травня священники Волинської єпархії доправили до Херсону гуманітарний вантаж загальною масою 20 тонн. Наступного дня духовенство Херсонської єпархії розпочало роздавати цю допомогу усім нужденним жителям деокупованого міста.

Володимир-Волинська єпархія. Зусиллями парафіян Георгіївського храму смт Голоби в день престольного свята був організований благодійний ярмарок для збору коштів на тепловізор для військового, який нині захищає Україну на передовій.

У результаті вдалося зібрати 50 тис. грн., на які було придбано цей прилад.

Олександрійська єпархія. Настоятель та парафіяни храму в ім’я святих апостолів Петра і Павла м. Олександрії вчергове передали продукти та окопні свічки військовим ЗСУ у Бахмут.

Вознесенська єпархія. Клірик Вознесенської єпархії протоієрей Олександр Самчук відвіз гуманітарний вантаж в район Бахмуту для військових та мешканців населених пунктів, що знаходяться недалеко від зони бойових дій.

Полтавська єпархія. 14 та 22 травня голова єпархіального відділу соціального служіння та благодійності протоієрей Андрій Сімон, а також клірики єпархії священник Сергій Дебре, священник Сергій Дубовий, священник Олександр Голохвастов та волонтери центру “Благо” відвідали дітей, які проходять курс лікування в Полтавській обласній психіатричній лікарні.

Священники поспілкувалися з адміністрацією і пацієнтами на духовні теми, а волонтери запропонували дітям цікаві розвиваючі ігри та пригостили солодощами.

Також була надана благодійна допомога у вигляді харчових продуктів.

13 травня настоятель Успенського храму села Старі Санжари протоієрей Василій Антонь в ході благодійного концерту у селі Кунцеве передав кошти для військових ЗСУ.

11 травня від небайдужих вірян Полтавської єпархії до Свято-Успенської Святогірської лаври прибув черговий гуманітарний вантаж.

Усього було доставлено близько 3 тонн круп, борошна, овочів, консервації, цукру, консервів, олії, спецій, прального порошку тощо.

Транш відбувся, зокрема, завдяки представникам громадського союзу «Закарпатські ґазді».

Супроводжував гуманітарну допомогу секретар Полтавської єпархії протоієрей Михаїл Волощук. Ця подорож стала для священника вже четвертою гуманітарною місією до Лаври з початку цього року.

Просмотров: 255