Відійшов до Господа викладач та регент Київських духовних шкіл архімандрит Роман (Подлубняк)

В Київських духовних школах повідомили про смерть викладача та багаторічного регента Київської духовної академії і семінарії архімандрита Романа (Подлубняка). Він відійшов до Бога 1 червня 2023 року на 53 році життя, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу КДАіС.

Архімандрит Роман був талановитим музикантом, своїм мистецтвом прославляв Бога, Якого любив понад усе. Він мав неперевершену здатність з’єднувати людей через музику, церковний спів, надихати усіх до гармонії та краси.

Як регент хору Київських духовних шкіл, архімандрит Роман служив Богу й людям з невимовним покликанням. Його розуміння богослужіння, його глибоке відчуття духовної сутності церковних музичних творів виявлялося в кожній ноті, що звучала у хорі під його управлінням. Він навчав покоління майбутніх архіпастирів та священнослужителів не тільки музичній майстерності, але, у першу чергу, любові до Бога, до богослужінь, допомагаючи їм виявляти свої духовні дари.

Новопреставлений отець Роман був не тільки музикантом, але й духовним наставником, він втілював милосердя, доброту і мудрість. Він став прикладом покори Божій волі, щирості й глибокої віри.

Спочилий отець Роман залишив незгасну пам’ять в серцях тих, хто мав честь знати його.

Нехай Всемилостивий Господь упокоїть душу усопшого архімандрита Романа в оселях праведних!

Архімандрит Роман (Подлубняк Віктор Анатолійович) народився 24 вересня 1970 року в м. Києві у сім’ї робітників. Середню освіту отримав у школі №109 у Печерському районі м. Києва, а спеціальну в СПТУ-16.

У 1988 році вступив до лав Радянської армії. Після завершення строкової служби вступив до Московської духовної семінарії. У 1994 році після закінчення Московської духовної семінарії ніс послух іподиякона Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (+2014).

У 1996 році зарахований на перший курс регентського відділення Санкт-Петербурзької духовної академії. У 2000 році після закінчення навчання в СПбДА направлений регентом хору Київської духовної академії і семінарії.

У 2001 році в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі прийняв чернечий постриг з ім’ям Роман на честь преподобного Романа Солодкоспівця.

25 березня 2002 року рукоположений у сан ієродиякона. 18 березня 2007 року — у сан ієромонаха.

До дня Святої Пасхи у 2008 році возведений у сан ігумена. 4 червня 2012 року возведений у сан архімандрита. З нагоди 50-річчя з Дня народження та за заслуги перед Українською Православною Церквою удостоєний носіння другого хреста з прикрасами.

Був членом Синодальної літургічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви. Викладач курсу Історія церковного співу в Київській духовній семінарії.

Був духовним композитором, твори його неодноразово виконувалися за богослужіннями як в Українській Православній Церкві, так і закордоном.

Нагороджений орденами та грамотами Української Православної Церкви.

Просмотров: 8801