У Києво-Печерській Лаврі відбулось відспівування архімандрита Романа (Подлубняка)

3 червня 2023 року, у Троїцьку батьківську суботу, в храмі на честь преподобного Агапіта Печерського Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена заупокійна Божественна літургія, після якої був звершений чин відспівування новопреставленого викладача та регента хору Київських духовних шкіл архімандрита Романа (Подлубняка). Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу КДАіС.

Соборне богослужіння очолив Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, якому співслужили: голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент; митрополит Львівський і Галицький Філарет; ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр; єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій; проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій; єпископ Гостомельський Аркадій, члени адміністрації та викладачі Академії і Семінарії у священному сані, духовенство єпархії та Києво-Печерської Лаври, а також гості у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконували митрополичий хор, хор Київської духовної академії і семінарії під управлінням регента архімандрита Леонтія (Тупкало), а також хор вихованок Городоцького регентського духовного училища. За Літургією лунали музичні твори авторства спочилого архімандрита Романа (Подлубняка).

За богослужінням також молилися викладачі, співробітники, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, парафіяни храму та паломники святої обителі. Віддати останню шану новопреставленому сьогодні також прийшли випускники Академії і Семінарії різних років, а також усі, хто знав та поважав спочилого отця Романа.

Під час Божественної літургії були піднесені сугубі молитви за усіх від віку спочилих, а також за новопреставленого архімандрита Романа.

Після відпусту біля гробу спочилого відбувся чин відспівування. Перед початком відспівування до присутніх звернувся митрополит Антоній. У своєму слові владика митрополит зауважив, що новопреставлений отець Роман був світлою, доброю та відкритою людиною. «Він понад усе любив Бога», — сказав Його Високопреосвященство і закликав усіх піднести свої молитви, щоб Всемилостивий Господь упокоїв спочилого у Своїх небесних обителях.

Після завершення чину відспівування усі присутні попрощалися з новопреставленим отцем Романом. Далі для всіх бажаючих була приготована поминальна трапеза.

Поховали отця Романа на монастирському кладовищі у скиту Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, що на вулиці Ягідній.

Напередодні, 2 червня, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив панахиду за новоспочилим архімандритом Романом (Подлубняком).

В оселях Твоїх, Господи, де всі святі Твої спочивають,  упокой і душу раба Твого, новопреставленого архімандрита Романа, бо Ти Єдиний Чоловіколюбець! 

Архімандрит Роман (Подлубняк) відійшов до Бога 1 червня 2023 року на 53 році життя. Отець Роман був талановитим музикантом, своїм мистецтвом прославляв Бога, Якого любив понад усе. Він мав неперевершену здатність з’єднувати людей через музику, церковний спів, надихати усіх до гармонії та краси. Спочилий отець Роман залишив незгасну пам’ять в серцях тих, хто мав честь знати його.

Просмотров: 2743