В Одеській, Почаївській, Волинській та Сумській духовних семінаріях відбулися урочистості з нагоди завершення 2022/2023 навчального року. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на єпархіальні пресслужби.

7 червня митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел очолив заходи з нагоди 77-го випуску Одеської духовної семінарії.

З благословення митрополита Агафангела урочистий випускний акт відкрив ректор семінарії протоієрей Димитрій Яковенко. Отець ректор зачитав вітальні телеграми, що надійшли на адресу ОДС. Потім з вітальним і напутнім словом до студентів звернувся владика Агафангел.

Наприкінці урочистостей керуючий Одеською єпархією вручив випускникам дипломи про закінчення ОДС. Студентам, які відзначилися особливими успіхами у навчанні, були вручені архіпастирські грамоти за труди на благо Святої Церкви.

6 червня у Почаївській лаврі відбулися урочистості з нагоди 30-го випуску Почаївської духовної семінарії.

Напередодні випускного дня, 5 червня, в Успенському соборі було звершене святкове всенічне бдіння. У сам день випуску у цьому ж храмі була звершена Божественна літургія.

Богослужіння очолив митрополит Тернопільській і Кременецький Сергій. Його Високопреосвященству співслужили намісник лаври митрополит Почаївський Володимир, ректор ПДС архієпископ Шумський Іов, братія обителі, викладачі та випускники семінарії у священному сані.

Після закінчення Літургії було звершено подячний молебень. Далі архіпастирі, викладачі, випускники та їхні рідні разом вклонилися лаврським святиням, після чого в Троїцькому соборі відбулося вручення дипломів.

Цього ж дня відбувся урочистий випускний акт у Волинській духовній семінарії.

З нагоди випускного дня у семінарському храмі в ім’я святих рівноапостольних Кирила і Мефодія була звершена Божественна літургія. З благословення архієпископа Волинського і Луцького Нафанаїла богослужіння очолив вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій. Його Преосвященству співслужили ректор Волинської духовної семінарії архімандрит Євменій (Михалевський), проректор з навчальної роботи архімандрит Феофан (Кирилюк), викладачі і співробітники духовної школи у священному сані.

Під час Літургії було піднесено сугубі молитовні прохання за перемогу українського війська та настання миру в Україні.

Також за богослужінням помолились за спочилих ректорів, викладачів і студентів Волинської духовної семінарії.

Після звершення подячного молебню випускникам було вручено дипломи.

5 червня, в День Святого Духа, відбувся сьомий випуск Сумської духовної семінарії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

В рамках святкування у Пантелеймонівському храмі міста Суми були звершені богослужіння: напередодні святкового дня – мале повечір’я з читанням канону Святому Духу та святкова утреня; у сам день свята – молебень з читанням акафіста Пресвятій Трійці та Божественна літургія.

Богослужіння очолив ректор семінарії митрополит Сумський і Охтирський Євлогій у співслужінні викладачів та випускників у священному сані.

За традицією після Літургії був зроблений загальний фотознімок.

Урочистості випуску продовжилися випускним актом в актовій залі семінарії. Урочисте зібрання відкрив митрополит Євлогій.

Зі словом подяки до адміністрації, викладачів та співробітників семінарії звернулися випускник стаціонару Максим Клочко та випускник заочного сектору навчання ієрей Андрій Діденко. Також на добру пам’ять випускники піднесли дар семінарії.

З напутнім словом до випускників звернувся владика ректор.

Наприкінці засідання відбулася церемонія вручення дипломів.

Також як благословення на подальше пастирське та церковно-парафіяльне служіння випускники отримали пам’ятний подарунок – книгу проповідей митрополита Євлогія.

Нагадаємо, раніше випускні акти відбулися у Харківській та Полтавській духовних семінаріях.

Просмотров: 603