У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 118

Парафії, монастирі та благодійні організації Української Православної Церкви надають духовну, моральну і матеріальну підтримку воїнам ЗСУ, вимушеним переселенцям, медичним установам та усім, хто цього потребує. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто вісімнадцяту частину репортажу з різних єпархій України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 117.

Київська єпархія. У прифронтовому місті Торецьк Бахмутського району священник Української Православної Церкви отець Георгій щодня годує гарячими обідами близько 70 осіб та передає допомогу жителям міста й навколишніх прифронтових сіл.

Нещодавно волонтерський рух «Парасолька» передав отцю Георгію гуманітарну допомогу масою 1000 кг. До складу цієї допомоги увійшли м’ясні та рибні консерви, вермишель, пюре швидкого приготування, гречка, горох, олія, цукор, чай, морква, цибуля, капуста, одноразовий посуд, вологі серветки тощо.

«На превеликий жаль, цими днями в отця Георгія снарядом було зруйновано церковний будинок і пошкоджено храм. Але отець Георгій не здається, продовжує годувати людей, вони разом розбирають завали», – написала координаторка волонтерського руху Олеся Медвідь на своїй сторінці у фейсбуці.

Як повідомляють у «Парасольці», архієпископ Обухівський Іона та його підписники у фейсбуці зібрали для священника допомогу на будматеріали для накриття даху та закриття вікон у будинку і храмі.

Також, завдяки небайдужим людям, волонтери «Парасольки» передали у Торецьк бензиновий генератор на 5, 5 кВт.

У Свято-Троїцькому Іонинському монастирі на благодійному ярмарку з нагоди храмового свята зібрали майже 80 тис. грн для Захисників України.

Як повідомив на своїй сторінці у фейсбуці намісник обителі архієпископ Іона, збір коштів продовжується, адже насельники та волонтери монастиря хочуть придбати для наших військових чотири рації, а для цього потрібно 122 тис. грн.

У 2023 році фонд «Фавор» направив 2 млн грн на допомогу 17 дитячим будинкам та інтернатам у різних регіонах України для придбання харчових продуктів та необхідних речей для 1665 дітей, які перебувають у цих закладах.

Докладніша інформація про допомогу, а також реквізити для підтримки діяльності благодійного фонду доступні за посиланням.

Фонд «Фавор» відправив 2000 одиниць дитячого одягу до 7 дитячих інтернатів. Підопічні закладів отримали реглани, футболки, джинсові піджаки, блузки, спідниці, комбінезони, гольфи та літні кепки.

2 червня співробітники Соціального відділу УПЦ разом з Гостомельским філіалом Червоного Хреста провели благодійний захід для дітей з постраждалих від війни родин та родин-переселенців у Гостомелі.

У столиці 4 червня співробітники Синодального відділу з соціально-гуманітарних питань провели благодійний захід для 100 вихованок Дарницького дитячого будинку-інтернату.

Для підопічних організували концерт з активними іграми, майстер-класами з малювання та солодкою ватою.

Також до Дня захисту дітей завдяки небайдужим людям для закладу було зібрано господарчий інвентар, олівці, альбоми та солодкі подарунки для вихованок.

Щоп’ятниці співробітники та волонтери Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань годують безхатченків, пенсіонерів та нужденних на площі напроти храму в ім’я великомученика Георгія на Південному залізничному вокзалі Києва.

На благодійну трапезу приходить близько 200 осіб.

Реквізити для допомоги Соціальному відділу доступні за посиланням.

Співробітники Соціального відділу УПЦ на території столичного Воскресенського храму пам’яті загиблих та ветеранів Афганістану видали гуманітарну допомогу родинам вимушених переселенців.

Продуктові набори передали за підтримки благодійного фонду Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Онуфрія «Мир вам».

Загалом допомогу отримали 200 родин.

З початку 2023 року волонтери Соціального відділу УПЦ видали понад 3 200 продуктових наборів для родин переселенців.

На кожну видачу закуповуються продукти на суму 60 тис. грн.

Реквізити для підтримки гуманітарної діяльності відділу доступні за посиланням.

Володимир-Волинська єпархія. Священники з Волині вчергове звершили гуманітарну поїздку на Схід України.

Зокрема участь у поїздці взяли: настоятель Благовіщенського ставропігійного храму міста Луцьк протоієрей Володимир Літвенчук, клірики Володимир-Волинської єпархії архімандрит Ніфонт (Омельчук) та протоієрей Олександр Черевко, а також паламар одного з храмів Володимир-Волинської єпархії, який є військовим ЗСУ.

До організації поїздки активно долучився клірик Волинської єпархії архімандрит Онуфрій (Куц).

Для Захисників України отці волонтери передали від православних волинян, а також від столичної парафії Воскресіння Христового (настоятель – протоієрей Сергій Ющик) харчові продукти, медичні засоби, вироби домашньої кухні, 1000 скоб для облаштування бліндажів, двигун до військового ЗІЛа та інші важливі засоби.

Також священнослужителі з Волині передали допомогу лікарні Піщанської ікони Божої Матері в м. Ізюмі та жителям фронтових областей.

Волинська єпархія. Православний дитячий табір «Стежина добра», який діє у Волинській єпархії, провів зміну для дітей з особливими потребами, а саме для вихованців громадських організацій «Янголята», «Джерело життя», дітей з аутизмом, дітей із синдромом Дауна, а також для людей з інвалідністю.

Докладніше про це можна почитати за посиланням.

Рівненська єпархія. 12 тонн харчової продукції вчергове зібрали віряни Рівненської єпархії для жителів східних областей України.

«Картоплю, моркву, буряк, крупи, олію зібрали віряни у двох Рівненських благочиннях. Тому хочу висловити подяку благочинному Рівненського Південного благочиння протоієрею Валерію Капітанюку та благочинному Рівненського Північного благочиння архімандриту Василію (Ващику) за добре організовану роботу. До збору харчів також долучилися віряни Успенської церкви Рівного», – зазначив керівник соціального відділу єпархії протоієрей Петро Перетятко.

6 червня цю гуманітарну допомогу доправили до храму в ім’я преподобного Макарія Великого міста Торецьк Донецької області. Вантаж супроводжував керівник соціального відділу протоієрей Петро Перетятко.

У День Святої Трійці з благословення архієпископа Рівненського і Острозького Пимена у Рівненській єпархії розпочалась велика масштабна акція, присвячена до Дня захисту дітей. У Рівному, Дубно, Корці та на десятках сільських парафій священники й віряни проводять благодійні ярмарки і концерти, на яких збирають кошти для ЗСУ.

Триватиме акція впродовж двох тижнів.

Докладніше про ці благодійні заходи можна почитати за посиланнями: Репортаж 1; Репортаж 2.

Хмельницька єпархія. З благословення архієпископа Хмельницького і Старокостянтинівського Віктора при храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці (вул. Вайсера, 15) відновлено роздачу благодійних обідів для нужденних людей та безхатченків.

28 травня після Божественної літургії на території храму вперше було роздано 100 порцій благодійних обідів. Надалі всі потребуючі матимуть змогу безоплатно пообідати щосуботи з 14:00 до 16:00 та щонеділі з 11:30 до 13:00.

Раніше благодійні обіди готувалися при Георгіївському храмі м. Хмельницького щоденно та при храмі на честь Казанської ікони Божої Матері у вихідні дні. На жаль, після силового захоплення цих храмів продовжувати готувати благодійні обіди для нужденних стало неможливо. На даний час при вище вказаних захоплених храмах подібних благодійних акцій не проводиться.

На чисельні прохання нужденних, Хмельницька єпархія за підтримки людей доброї волі продовжуватиме готувати та роздавати благодійні обіди при храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького.

27 травня Деражнянське благочиння передало чергову гуманітарну та фінансову допомогу воїнам ЗСУ.

Релігійна громада Михайлівського храму міста Деражні передала харчові продукти, домашню випічку, консервацію, а також супи і борщі швидкого приготування на загальну суму 11 тис. грн та фінансову допомогу у розмірі 5 тис. грн.

До цієї благодійної допомоги також долучилися православні прихожани с. Коричинці, які передали гуманітарну допомогу та 1 000 гривень, а також прихожани с. Нижнє які постійно готують смачну їжу нашим воїнам-захисникам.

Особливо у Хмельницькій єпархії за активну участь у підготовці вказаної допомоги завдячують Ларисі Горбаченко – матері загиблого Захисника, воїна Анатолія.

24 травня голова єпархіального відділу у справах молоді протоієрей Олександр Давидюк разом із волонтерами м. Хмельницького відвідав воїнів-захисників, які перебувають у госпіталі для ветеранів при Скарженецькій лікарні.

Отець Олександр привітав усіх зі святом Вознесіння Господнього та передав гуманітарну допомогу у вигляді харчових продуктів.

Релігійна громада Успенського храму села Гвардійське на чолі з настоятелем та благочинним Хмельницького округу протоієреєм Віктором Онофрейчуком передала гуманітарну допомогу для ЗСУ.

Летичівське благочиння передало чергову гуманітарну допомогу Хмельницькому військовому госпіталю, де перебувають на лікуванні та реабілітації наші Захисники.

Зокрема релігійні громади Успенського храму смт. Летичів та с. Новокостянтинів передали продукти харчування, домашню випічку, консервацію, а також крупи, олію та солодощі.

1 червня на території Пантелеймонівського храму м. Хмельницького стараннями голови молодіжного єпархіального відділу протоієрея Олександра Давидюка, духовенства храму та волонтерів було проведено благодійну акцію до Дня захисту дітей.

Після Божественної літургії діти з малозабезпечених та багатодітних сімей отримали шоколадки, фломастери, фарби, олівці, пластилін, крейду, ручки, блокноти, гумки.

Кіровоградська єпархія. Громада Благовіщенського храму міста Кропивницький долучилася до духовно-гуманітарної місії Синодального військового відділу УПЦ та передала для військових та мирних жителів на Херсонщину муку, цукор, крупу, макаронні вироби, олію. Також для військових парафіяни Благовіщенського храму передали ортопедичні подушки виготовлені викладачами та учнями Недільної школи храму.

22 травня, у день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, громада Благовіщенського храму привітала з іменинами воїна ЗСУ Миколая, який лікувався та проходив реабілітацію в одному з медичних закладів Кропивницького, та придбала для нього військовий одяг, взуття та милицю.

Черкаська єпархія. 4 червня 2023 року, у День Святої Трійці, на території Архангело-Михайлівського кафедрального собору міста Черкаси відбулась велелюдна благодійна акція “Діти за мирне майбутнє”, присвячена святу П’ятидесятниці та Дню захисту дітей.

Захід розпочався з молебню за мир в Україні, де діти та дорослі разом молилися про припинення війни. Богослужіння очолив благочинний Черкаського округу протоієрей Сергій Чумак у співслужінні духовенства кафедрального собору. Після спільної молитви протоієрей Сергій звернувся до учасників заходу з вітальним словом, передавши всім благословення і привітання від керуючого єпархією митрополита Черкаського і Канівського Феодосія.

Після спільної молитви перед кафедральним собором зазвучали радісні піснеспіви, які виконали юні вихованці Черкаської православної гімназії. Після невеликого концерту діти випустили в небо повітряні кулі на знак надії на швидке настання миру в нашій країні. Потім дозвілля маленьких гостей свята урізноманітнили анімаційна та мильна шоу-програма, різноманітні атракціони та конкурси, на яких дітлахи проявляли свої таланти та здібності.

Діти мали змогу безкоштовно пригощатися солодкою ватою, попкорном та втамувати спрагу прохолодними напоями.

Усі учасники акції залишилися задоволені проведеним разом дозвіллям, а батьки висловили особливу подяку організаторам заходу за увагу і турботу про їхніх дітей у цей складний для всіх нас час.

Ніжинська єпархія. При Архангело-Михайлівському храмі м. Бобровиці парафіяни на постійній основі готують страви та гарячі обіди для військовослужбовців, які несуть службу на території Бобровицького благочиння.

На свято Вознесіння Господнього парафіяни на чолі із настоятелем, благочинним Бобровицького церковного округу протоієреєм Миколаєм Дорошко зібрали та відправили чергову партію продуктів харчування воїнам на передову. За допомогою волонтерів на фронт було доставлено велику кількість домашньої випічки, м’ясних продуктів, фруктів та овочів, круп та заморожених напівфабрикатів.

2 червня клірик Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря протоієрей Сергій Беркут взяв участь у відзначенні 90-ї річниці заснування УТОС (Українського товариства сліпих).

У вітальному слові священник передав присутнім благословення та привітання від митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента та роздав членам товариства гостинці від “Благодійного фонду святителя Луки”.

Чернівецька єпархія. 22 травня клірик Чернівецької єпархії диякон Володимир Попівчук та керівник ЧМГО «Благо» передали ОКНП «Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги» гуманітарну допомогу у вигляді виробів медичного призначення та засобів догляду за пацієнтами.

Гуманітарну допомогу зібрали волонтери осередку ЧМГО «Благо» з Німеччини.

23 травня настоятель парафії на честь Почаївської ікони Божої Матері смт Кельменці УПЦ та парафіяни передали чергову гуманітарну допомогу (домашні страви, солодощі та речі першої необхідності) для наших Захисників на передову.

1 червня, у Міжнародний день захисту дітей, настоятель храму в ім’я святого Архістратига Михаїла смт Кельменці протоієрей В’ячеслав Твердохліб разом з парафіянами долучився до благодійного заходу, який організовувала благодійна організація «Бесарабська берегиня».

Парафіяни приготували домашні солодощі та напої, які продавали під час заходу. Вторговані кошти передали на допомогу ЗСУ.

1 червня клірик Чернівецької єпархії диякон Володимир Попівчук та керівник ЧМГО «Благо» до свята Міжнародного дня захисту дітей організували та провели благодійну акцію, в рамках якої близько 200 дітей отримали іграшки, солодощі та продуктові набори.

Гуманітарну допомогу зібрали волонтери осередку ЧМГО «Благо» з Німеччини.

Волонтери Чернівецької єпархії привезли гуманітарну допомогу у село Торське Донецької області, яке знаходиться біля лінії фронту і постійно страждає від обстрілів.

За словами волонтерів, ситуація в селі дуже важка, туди мало хто їде через обстріли та «приліти», але там залишаються жити люди і діти.

“Милістю Божою та покровом Божої Матері волонтерам нашої єпархії вдалося завести туди гуманітарну допомогу та трохи втішити людей”, – повідомляють у Чернівецькій єпархії.

Клірик Чернівецької єпархії диякон Володимир Попівчук та керівник ЧМГО «Благо» спільно з волонтерами передали продукти харчування та напої для воїнів ЗСУ на передову.

Кременчуцька єпархія передала на передову для воїнів засоби захисту від комах та засоби для очищення води, а також спільно із аолонтерами приготувала чергову партію благодійної допомоги.

Полтавська єпархія. 4 червня, у день Святої Трійці, архієпископ Новосанжарський Веніамін звершив Божественну літургію в Миколаївському соборі архієрейського подвор’я міста Горішні Плавні. Після богослужіння на прихрамовій территорії відбувся ярмарок на підтримку прихожан Миколаївського собору, які нині боронять Україну від російської агресії.

Релігійна громада храму в ім’я Архістратига Михаїла села Щербані отримала подячну грамоту від командира військової частини ЗСУ за благодійну продовольчу допомогу.

6 червня голова єпархіального відділу благодійності та соціального служіння протоієрей Андрій Сімон та настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Полтави протоієрей Михаїл Бабич разом з педагогами та учнями Воскресної школи цього храму відвідали дітей-сиріт, дітей з тяжкими хворобами та дітей із сімей вимушених переселенців із зони бойових дій, які перебувають у Полтавському навчально-реабілітаційному центрі, що в селі Михайлівка.

Священники поздоровили дітей і адміністрацію зі святом Трійці, розповіли про його духовне значення і сенс. Море радості у дітей викликали піснеспіви, розповіді, танці, вікторини й розваги, які провів дитячий творчий колектив на чолі з організатором Мариною Ладатко та регентом Наталією Силкою.  Потім дітей пригостили солодощами. Заклад отримав благодійну допомогу в вигляді продуктів харчування.

Житомирська єпархія. 6 червня вантаж із продуктами харчування (хлібобулочними виробами, консервацією, крупами і солодощами) священники та парафіяни Миколаївського собору м. Бердичева передали до Гуманітарного штабу Бердичівщини.

Раніше різноманітну випічку отримали від Миколаївської парафії підопічні Бердичівського союзу інвалідів.

Також у дні свята П’ятидесятниці духовенство та парафіяни Миколаївського собору м. Бердичева відправили до Гуманітарного штабу Бердичівщини чергову партію допомоги Збройним Силам України і тим, хто у час важких випробувань потребує підтримки.

Благочинний Черняхівського окоугу, настоятель храму в ім’я святого Георгія Побідоносця архімандрит Мануїл (Бицик) відвідав багатодітні сім’ї та сім’ї переселенців і, вітаючи зі святами, передав для них продуктові пакети.

Олександрійська єпархія. Настоятелю протоієрею Володимиру Кузику та вірянам Успенського храму смт. Олександрівки Спілка ветеранів АТО висловила вдячність за участь у зборі коштів на купівлю дрону для ЗСУ.

Запорізька єпархія. 8 червня 2023 року, в рамках благодійного проекту Запорізької єпархії, ініційованого митрополитом Запорізьким і Мелітопольським Лукою у 2011 році, духовенство та віряни стали донорами крові.

Ця акція приурочена до дня донора, який відзначається в усьому світі 14 червня на знак подяки всім, хто пожертвував свою кров для порятунку людських життів.

Одеська єпархія. На підтримку родин загиблих військовослужбовців ЗСУ в Одеській єпархії були проведені Троїцькі благодійні ярмарки.

В Одеській єпархії опублікували відео проведення Троїцької ярмарки на підтримку ЗСУ, яку організував на своїй парафії настоятель храму на честь Феодорівської ікони Божої Матери села Кошари протоієрей Михаїл Дем’яненко.

“Не дивлячись на те, що отець Михаїл служить в дуже віддаленому селищі Одеської єпархії, він знаходить сили й бажання організовувати такі заходи для своїх парафіян”, – зазначають у єпархіальній пресслужбі.

10 червня 2023 року настоятель Свято-Троїцького собору міста Одеса протоієрей Максим Омельченко та протоієрей Андрій Сулаков доправили військовослужбовцям Збройних Сил України гуманітарну допомогу.

Священнослужителі та парфіяни Троїцького собору напередодні зібрали кошти та придбали для наших Захисників побутову хімію, канцелярські товари, мікрохвильову піч, принтер зі сканером та продукти харчуваннята літні ягоди.

Одеська єпархія в рамках проєкту “Добро об’єднує” готує матеріально-фінансову допомогу для всіх постраждалих внаслідок влучання у житловий будинок уламків ворожого шахеду 10 червня.

Просмотров: 203