Суддя вирішив долю Успенського та Трапезного соборів навіть без участі у засіданні представників Лаври

13 червня 2023 року у Господарському суді м. Києва відбулося судове засідання за позовом Києво-Печерського монастиря до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про усунення перешкод у користуванні Успенським собором та Трапезною церквою з трапезною палатою. За результатами судового засідання Суд відмовив у задоволенні позову, тобто заперечив право Монастиря користуватися храмами для здійснення богослужінь. Як повідомляє адвокат обителі протоієрей Микита Чекман, Суд ухвалив рішення без представників Монастиря, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Наголошуємо, що від представників Монастиря надійшли клопотання про відкладення судового засідання у зв’язку з участю в інших процесуальних діях, які об’єктивно унеможливлюють участь у судовому засіданні. У результаті Суд відхилив вказані клопотання та вирішив провести перше засідання по суті справи без представників Монастиря та одразу ухвалив рішення. Таким чином, Суд навіть не надав стороні позивача можливості у судовому засіданні надати свої пояснення, поставити відповідачу питання, взяти участь у дебатах та довести як Суду, так і громадськості свою правову позицію», – написав юрист у себе в телеграм-каналі.

На його переконання, такі дії суддів є проявом «адміністративного тиску на суд також у контексті дописів Міністра культури та інформаційної політики України щодо очікувань влади щодо прийняття судами рішень з приводу повернення Лаври державі».

Він проінформував, що сторона позивача після отримання повного тексту подаватиме апеляційну скаргу на рішення Суду з метою досягнення справедливості та поновлення порушених прав парафіян Української Православної Церкви.

«Окремо зазначаємо, що Монастир використовуватиме усі наявні правові можливості для подальшого судового захисту своїх порушених прав», — йдеться в повідомленні.

Просмотров: 18806