У єпархіях УПЦ допомагають біженцям, нужденним, захисникам і лікарням – Репортаж. Ч. 119

Священнослужителі, насельники монастирів, православні волонтери й віряни різних єпархій Української Православної Церкви невпинно продовжують надавати допомогу військовим ЗСУ, медикам, особам, які постраждали внаслідок російської агресії, й усім нужденним. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує сто дев’ятнадцяту частину репортажу про справи милосердя у різних єпархіях України.

Попередня частина репортажу: Репортаж, частина 118.

Православний благодійний фонд імені гетьмана Петра Калнишевського придбав та передав для військовослужбоців ЗСУ систему Starlink.

Київська єпархія. У Києві за підтримки благодійного фонду Предстоятеля Української Православної Церкви «Мир вам» Соціальний відділ УПЦ передав продуктові набори вимушеним переселенцям.

Загалом було передано гуманітарні набори для 100 родин, до яких увійшли продукти і побутова хімія.

Щоп’ятниці співробітники та волонтери Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань годують безхатченків, пенсіонерів та нужденних на площі навпроти храму великомученика Георгія на Південному залізничному вокзалі Києва.

16 червня на благодійну трапезу прийшло 150 осіб.

17 червня за підтримки благодійного фонду Предстоятеля Української Православної Церкви «Мир вам» Соціальний відділ УПЦ передав для 100 родин переселенців продуктові набори та засоби гігієни.

Хмельницька єпархія. 23 червня релігійна громада храму в ім’я святих апостолів Петра і Павла смт Ярмолинці під керівництвом настоятеля протоієрея Ростислава Артерчука приєдналася до збору коштів на придбання автомобіля для бійців підрозділу ударних дронів ЗСУ та перерахувала кошти в сумі 13 тис. грн.

24 червня православні віряни міста Деражня зібрали 10 тис. грн на які було закуплено болгарку, акумулятор, засоби гігієни та плитоноску.

Також віряни передали харчові продукти, медикаменти, миючі засоби тощо. До цієї допомоги долучилися православні жителі села Нижнє, які передали харчові продукти домашнього приготування та інші необхідні речі.

Мукачівська єпархія. Клірик Мукачівської єпархії протоієрей Василій Кондрич доправив з Чехії гуманітарний вантаж для вимушено переселених осіб, якими опікується Мукачівська єпархія. Благодійну допомогу передав благодійник пан Вацлав.

У Рівненській єпархії продовжують проводити благодійні ярмарки та концерти, під час яких діти разом з дорослими збирають кошти на потреби ЗСУ.

Докладніше про ці благодійні заходи можна дізнатися за посиланнями: Репортаж 4Репортаж 5.

Секретар єпархіального управління протоієрей Віктор Земляний та керівник юридичного відділу протоієрей Василій Начев передали від Рівненської єпархії 40 тис. грн. Острозькому військомату на купівлю транспортного засобу.

У пресслужбі Рівненської єпархії зазначають, що ці кошти збирали діти у рамках єпархіальної акції “Православні діти – українським воїнам”.

Кіровоградська єпархія. Благовіщенський храм з початку року приготував та видав 17 500 благодійних обідів.

Обіди готуються і видаються нужденним кожного дня, без вихідних, з самого початку діяльності храму.

У Кропивницькому викладачі та учні недільної школи Благовіщенського храму відвідали Захисників України, які проходять лікування в обласному шпиталі.

Візит дітей став уже десятим з початку війни.

У Кременчуцькій єпархії зібрали чергову допомогу для воїнів ЗСУ. До її складу увійшли: плитоноски, маскувальні сітки, аптечки, сухі душі, саперні кішки, саперний щуп, ліки, шкарпетки, матраци, підголовники, засоби від комах та кліщів, індивідуальні фільтри, засоби очищення води, засоби гігієни, харчові продукти тощо.

Увесь цей гуманітарний вантаж на передову відвіз голова єпархіального відділу по взаємодії із ЗСУ протоієрей Костянтин Маслов.

Сумська єпархія. 12 червня настоятель Благовіщенського храму міста Тростянець передав волонтерам для потреб ЗСУ благодійну допомогу, яку зібрали парафіяни та небайдужі жителі міста.

13 червня воїнам з Лебединщини, які служать на Донецькому напрямку, вже вкотре було доставлено гуманітарний вантаж від парафій міста Лебедин. Православні віряни зібрали необхідні речі, одяг, медикаменти, консервацію, харчові продукти тощо.

До заходу активно долучився також дружній колектив Лебединського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №5, а також небайдужих містян, які зібрали кошти для приготування готових консервованих обідів.

Священники та волонтери Сумської єпархії 14-16 червня звершили гуманітарну поїздку до Херсону.

Керівник єпархіального центру реабілітації учасників бойових дій та осіб, що постраждали від війни, протоієрей Олександр Петренко разом із архімандритом Серафимом (Панкратовим) доставили для наших Захисників харчові продукти, засоби гігієни, одяг, пледи та антисептики.

До збору цієї допомоги долучилися парафіяни Вознесенського храму міста Лебедин, Троїцького храму села Василівка, а також керівництва й працівників їдальні школи №5 та благодійників Лебедина й села Малий Вистороп.

Одеська єпархія. За час війни Одеська єпархія спрямувала на гумдопомогу 23,7 млн грн.

Зокрема, 15 млн 430 тис. грн спрямували на надання гуманітарної допомоги у вигляді продуктів харчування, 2,2 млн грн – на придбання автомобілів швидкої допомоги, майже 2 млн грн – на надання фінансової допомоги, 1,4 млн грн – на придбання машин для української армії, 910 тис. грн – на їжу для військовослужбовців, майже 460 тис. грн – на харчування біженців і безхатьків, 450 тис. грн – на медикаменти для військових і цивільного населення, понад 190 тис. грн – на забезпечення біженців житлом, 150 тис. грн – на амуніцію для ЗСУ та інші види гумдопомоги.

14 червня у Міжнародний день донора клірики Одеської єпархії вкотре взяли участь у здачі крові для допомоги онкохворим дітям та військовослужбовцям.

Забір відбувся в Одеській обласній дитячій лікарні.

Благодійний фонд Одеської єпархії “Покров і Милосердя” перерахував на лікування та підтримку пораненого капелана протоієрея Іллі Маніти 100 тис. грн.

Вікарій Одеської єпархії архієпископ Арцизький Віктор разом із намісником Покровського Маринівського скита архімандритом Мелетієм передали для курсантів Одеського державного університету внутрішніх справ понад 500 комплектів спальної білизни.

Від керівництва університету за благодійну допомогу архієпископ Віктор та архімандрит Мелетій були відзначені подяками.

Хмельницька єпархія. 15 червня релігійна громада Михайлівського храму міста Деражня передала чергову фінансову та гуманітарну допомогу воїнам ЗСУ.

Ніжинська єпархія. Священнослужителі 1-го Ніжинського округу вчергове здали кров для Захисників України, котрі проходять реабілітацію у медичних закладах району.

Настоятель Хрестовоздвиженського храму смт. Срібне протоієрей Іоанн Багмет з волонтеркою Валентиною Ляшко доставили харчові продукти, продовольчі товари, засоби гігієни, медичні препарати для наших воїнів на Чернігівське прикордоння, а також на передову у Донецьку область.

У єпархіальній пресслужбі зазначають, що для Захисників було закуплене м’ясо на суму 10 тис. грн та пальне на суму 14 тис. грн.

За весь час військових дій Хрестовоздвиженська парафія смт. Срібне передала воїнам ЗСУ допомогу на суму понад 120 тис. грн.

Полтавська єпархія. Щонеділі у храмах та монастирях Полтавської єпархії після Божественної літургії проводять благодійні трапези для прихожан і всіх нужденних.

При Макаріївському кафедральному соборі м. Полтави благодійні трапези для вимушених переселенців та нужденних проводяться щоденно з 12:00 до 13:00.

Чернівецька єпархія. 13 червня клірик Чернівецької єпархії протоієрей Ілля Костенюк вчергове здав кров для поранених військових ЗСУ.

Вінницька єпархія. 19 червня митрополит Вінницький і Барський Варсонофій відвідав сім’ю у Жмеринському районі, яка постраждала від пожежі. Владика передав постраждалим фінансову допомогу та харчові продукти.

Житомирська єпархія. 20 червня духовенство і парафіяни Миколаївського собору м. Бердичева передали чергову партію допомоги до Гуманітарного штабу Бердичівщини для потреб військовослужбовців Збройних Сил України.

Волинська єпархія. Завідуючий канцелярією єпархії архімандрит Паїсій (Хомич) та настоятель Катеринівської парафії села Великий Омеляник передали для Українського товариства незрячих у Луцьку грошову допомогу на суму 146 725 грн. Кошти були зібрані у храмах єпархії.

Клірики Володимир-Волинської єпархії на чолі з архімандритом Ніфонтом вчергове відвідали Схід України.

В ході поїздки священнослужителі зустрілися із солдатами з Голобської громади та передали для ЗСУ автомобіль, генератори, скоби, плівку, засоби гігієни, вареники, продовольство, адресні передачі тощо.

 

 

Просмотров: 240