Намагання опечатати корпуси Лаври Заповідником — самоправство — адвокат обителі

Правозахисник закликав правоохоронні органи не сприяти протиправним діям Заповідника та не ставати співучасниками злочину.

Сьогодні, 4 липня 2023 року, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» намагався здійснити спробу опечатати деякі корпуси на території Нижньої Лаври. Про це повідомив адвокат обителі протоієрей Микита Чекман та назвав такі дії представників Заповідника незаконними, оскільки ще немає жодного рішення Суду, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Наголошуємо, що Монастир як юридична особа ніколи не перешкоджав та не обмежував доступ представникам Заповідника, які відповідно до умов Договору здійснюють контроль за використанням майна. Однак вважаємо, що опечатування та обмеження доступу до корпусів є незаконним», — написав юрист та пояснив причини.

По-перше, зазначив він, Монастир не визнає одностороннього розірвання Договору, на підставі якого продовжує користуватися культовими будівлями і спорудами для здійснення богослужінь та цільового використання відповідно до потреб Монастиря.

Зараз у суді тривають дві судові справи: за позовом Монастиря до Заповідника щодо невизнання одностороннього розірвання договору, а також Заповідник звернувся до Господарського суду м. Києва з вимогою зобов’язати Монастир усунути перешкоди Заповіднику у користуванні майном.

«Зараз триває підготовче провадження судових засідань, — розповів протоієрей Микита, — по суті справи ще не було у зв’язку з її складністю, значним обсягом матеріалів, суспільним резонансом та обовʼязком Суду повно та усебічно дослідити усі обставини перш ніж ухвалити судове рішення».

Адвокат вчергове наголосив, що «наразі будь-які висловлювання представників Заповідника щодо наявності у них правових підстав здійснювати опечатування корпусів як мінімум є голослівними».

«За викладених обставин виселення монахів, безпідставне опечатування та обмеження доступу до приміщень містить ознаки вчинення кримінального правопорушення – самоправства. Закликаємо правоохоронні органи не сприяти протиправним діям Заповідника та не ставати співучасниками злочину», — підсумував він.

Просмотров: 2400