Митрополит Климент: Суд над митрополитом Павлом став відображенням стану дотримання фундаментальних прав і свобод

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент прокоментував постанову Солом’янського районного суду м. Києва про зміну запобіжного заходу митрополиту Вишгородському і Чорнобильському Павлу на утримання під вартою. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на Центр інформації УПЦ публікує текст даного коментаря.

Безперечно, не хотілося б вдаватися до оцінки обґрунтованості обвинувачення на адресу намісника Лаври. Це все, переконаний, кваліфіковано зроблять юристи.

Однак взяття під варту єпископа за підозрою, яка стосується його висловлювання у приватній розмові по телефону, відверте ігнорування судом цілої низки обставин, які доводять відсутність загрози для суспільства цієї людини і без таких крайніх заходів та ще цілої низки інших обставин, не можуть приховати наявності певних мотивацій у судді, які не містять нічого спільного з фундаментальним принципом верховенства права.

Особливо коли такі рішення приймаються на тлі інших резонансних судових ухвал щодо корупційних чиновників і депутатів, яким призначаються не арешти і не мільйонні, а мізерні розміри застави у порівнянні з привласненими ними сумами, про котрі розповідають ЗМІ.

Прикро, що цей скандал вже став предметом обговорення ситуації з фундаментальними правами і свободами в Україні за її кордоном. Адже трансляція перебігу судового засідання над митрополитом Павлом наочно показала, що чи не єдиною обтяжуючою обставиною, котра варта була того, щоб вперше у новітній історії демократичного світу запроторити єпископа до в’язниці, стала хіба що його приналежність до Української Православної Церкви, що сьогодні дорівнює статусу людини другого сорту.

 

Просмотров: 3402