Предстоятель очолив престольне свято Іллінської церкви на Подолі (+відео)

2 серпня 2023 року, у день пам’яті святого славного пророка Божого Ілії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Іллінському храмі м. Києва, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Предстоятелю співслужили вікарії Київської єпархії єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані.

Храм на честь пророка Ілії побудований 1692 року власним коштом киянина Івана Гудими-Левковича, рід якого й надалі опікувався церквою. Сучасна Іллінська церква вважається наступницею храмової споруди візантійсько-романського стилю (будував її “майстер од грек”), що знаходилася на тогочасному березі Дніпра. Проте, можливо, на цьому місці змінилося кілька церков. Церква на честь пророка Божого Ілії згадується у “Повісті временних літ” в оповіді про договір князя Ігоря з Візантією у 944 році. Таким чином, той храм збудований ще до Хрещення Русі у 988 році і він є найдавнішою відомою нам церквою у Києві. 

Після читання святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель прочитав особливу молитву, у якій попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

За Літургією Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив дияконську хіротонію Володимира Матвеєва. Новий диякон служитиме в Іллінській церкві.

Священнослужителі на чолі з Предстоятелем звершили чин славлення перед іконою святого пророка Ілії. Після завершення богослужіння Предстоятель Української Православної Церкви привітав паству зі святом.

Нагадаємо, у Неділю 8-му після Пʼятидесятниці Предстоятель звершив Божественну літургію у Києво-Печерській Лаврі.

Підписуйтесь на наш канал у Телеграм

Просмотров: 1888