Києво-Печерську Лавру відвідав представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

1 вересня 2023 року до Києво-Печерських Будинків паломника прибув Представник Уповноваженого з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Спасов Михайло Сергійович. Про це повідомила братія обителі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини оглянув умови проживання та поспілкувався з тими, хто там постійно знаходиться.

Насельник Києво-Печерської обителі архімандрит Варнава (Кальпета), який проживає в 58 корпусі та разом з паломниками був заблокований у приміщенні за вказівкою керівництва Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», розповів про ситуацію.

Наголосивши, що він в Лаврі несе свій послух з 1997 року, в цьому корпусі має келію, в якій проживає з 2010 року, але останніх 26 днів не може вільно пересуватися.

«Мені сказали, що якщо я вийду з цього корпусу, то мене вже назад не запустять… Люди, які приїхали сюди, щоб помолитися, теж не можуть вийти», — зазначив отець Варнава.

Він також розповів про те, що представники поліції забороняли передавати харчі і навіть робили «виговор» монаху, який намагався закинути їм хліб через вікно.

Спасов Михайло Сергійович уточнив, чи відомо, хто саме робив цей «виговор», та поцікавився також, чи є у проживаючих в корпусі вода.

«Воду з крана беремо. Так, ліки ще треба. У мене підвищений цукор, то я не знаю, як зараз. Вчасно, треба ці ліки. Ліки ж не можна передати», — додав лаврський монах.

На питання представника Уповноваженого з прав і свобод людини, яким чином було заборонено виходити з корпусу: «В усному порядку чи є письмове розпорядження?» — священник уточнив, що про це їх повідомив представник комісії чи музею, які прийшли опечатувати корпус, в усному порядку.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України також поспілкувався з паломниками, які заблоковані в 58 корпусі.

«Я з діда, прадіда корінна киянка, і всі діди, прадід, і бабусі, всі молилися у цій святій Лаврі, і діти мої приходять до святої Лаври… Знаєте, дуже мені це боляче, душевно, така травма, я не можу знайти собі спокою в іншому місті. Це духовна отрада для мене, розумієте… Я б хотіла вийти помолитися, чи до Божого храму, чи в печери, не просто в цьому приміщенні бути замкнутою», — поділилася одна з паломниць.

Просмотров: 4501