Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини відкрито провадження щодо низки грубих порушень працівниками Заповідника прав монахів та вірян УПЦ

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини було відкрито провадження щодо низки грубих порушень працівниками Заповідника прав монахів та вірян Української Православної Церкви. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив адвокат Києво-Печерської Лаври протоієрей Микита Чекман, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

16 серпня 2023 року адвокат Києво-Печерської Лаври протоієрей Микита Чекман направив до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернення щодо порушення права на пересування та права на життя ченців та паломників, які перебувають у Києво-Печерській Лаврі.

У відповідь на це звернення представник Уповноваженого ВРУ з прав людини Михайло Спасов повідомив правозахисника про те, що з приводу порушеного питання відкрито провадження та розпочато перевірку.

«З метою всебічного з’ясування обставин справи, на підставі статті 101 Конституції України, статей 13, 17, 22 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, статті 28 Закону України “Про звернення громадян” до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України та Національної поліції України направлено відповідні запити.

Оскільки порушене питання потребує здійснення подальшої перевірки, інформую про прийняте рішення щодо відкриття провадження за Вашим зверненням», – йдеться у повідомленні.

Про результати здійснення провадження буде надіслане додаткове повідомлення.

Нагадаємо, 1 вересня Києво-Печерську Лавру відвідав представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Спасов. Чиновник оглянув умови проживання у лаврських будинках паломника та поспілкувався з тими, хто там постійно знаходиться.

Просмотров: 1169