На Закарпатті прибічники ПЦУ готують провокацію та захоплення храму Української Православної Церкви

У селі Луг Рахівського району Закарпатської області прибічники ПЦУ планують захопити Свято-Духівський храм. Задля реалізації своїх намірів прихильники ПЦУ готують провокацію із залученням осіб у військовій формі. Про це повідомив настоятель Свято-Духівського храму протоієрей Володимир Легач, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За повідомленням пресслужби Хустської єпархії, кампанія по захопленню храму розпочалася з того, що про настоятеля протоієрея Володимира Легача прихильники ПЦУ почали поширювати різноманітні плітки, а також публікувати у соцмережах наклепницькі дописи. Згодом це перейшло в особисті погрози священнику та парафіянам.

Також представники ПЦУ зайняли капличку, яка була освячена отцем Володимиром і якою опікувалася релігійна громада Свято-Духівського храму УПЦ. Віряни Української Православної Церкви не чинили жодного опору прибічникам ПЦУ та не забороняли їм проводити богослужіння. Слід зауважити, що на богослужіння ПЦУ приходили в середньому 8-10 осіб.

Пізніше група активістів почала ходити по будинках жителів села та агітувати членів територіальної громади підписатися за переведення храму у ПЦУ. При цьому вказані особи поширювали неправдиву інформацію про те, що священник та парафія пов’язані із РФ.

Жителі села, які поставили свої підписи, згодом засвідчили, що самі не зрозуміли за що підписалися і що їм говорили, що це підпис проти російської агресії.

30 серпня у селі Луг відбулися збори територіальної громади, на яких активісти та два клірики ПЦУ агітували жителів проголосувати за переведення храму. Слід підкреслити, що зміну юрисдикційної підлеглості храму мала право вирішувати лише релігійна громада храму, а не вся територіальна громада. Ототожнювати релігійну громаду Свято-Духівського храму з територіальною громадою села не дозволяє найперше те, що у селі не всі жителі є парафіянами цього храму.

Окрім того, релігійна громада Свято-Духівського храму села Луг відповідно до норм законодавства має фіксоване членство. Православні віряни раніше провели збори релігійної громади та прийняли на них рішення залишатися у складі УПЦ.

Не дивлячись на це, всупереч усім вимогам українського законодавства, прихильники ПЦУ на зборах територіальної громади прийняли протизаконне рішення про переведення храму до своєї конфесії. Характерним є те, що за переведення храму під юрисдикцію ПЦУ голосували люди, які взагалі не вважають себе православними. Зокрема, на опублікованих представниками ПЦУ фото видно, що голосували, зокрема й особи, які належать до Католицької Церкви.

Після закінчення зборів територіальної громади прибічники ПЦУ та низка інфоджерел опублікували неправдиву інформацію про те, що релігійна громада Свято-Духівського храму змінила юрисдикційну приналежність і призначила нового настоятеля.

Натомість справжня релігійна громада Свято-Духівського храму села Луг зберігає вірність Українській Православній Церкві під омофором Блаженнішого Митрополита Онуфрія та просить молитовної підтримки.

Наразі, за інформацією настоятеля, відомо, що прибічники ПЦУ з метою захоплення храму запланували сьогодні (2 вересня) на 18:00 провокацію із залученням осіб у військовій формі. Повідомляють, що у рейдерів навіть приготовані інструменти для штурму святині.


Просмотров: 1640