У духовних семінаріях УПЦ відбулися урочистості з нагоди початку нового навчального року

В Одеській, Почаївській, Волинській, Харківській, Полтавській та Сумській духовних семінаріях урочисто розпочався новий навчальний рік. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланнями на пресслужби єпархій та духовних шкіл.

31 серпня перед початком нового навчального року в Одеській духовній семінарії митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел у храмі на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» Свято-Успенського чоловічого монастиря звершив молебень.

Перед цим Його Високопреосвященство благословив нових вихованців семінарії на носіння підрясників.

Після молебню в актовому залі Одеської духовної семінарії відбулась урочиста частина.

Проректор з навчально-методичної роботи протоієрей Андрій Гавриленко зачитав підсумки вступних іспитів та план на новий навчальний рік.

Після цього ректор Одеської духовної семінарії протоієрей Димитрій Яковенко зачитав привітання, які надійшли на адресу духовної школи.

Далі митрополит Агафангел привітав викладачів та студентів з початком навчального року та звернувся до них зі словом настанови.

Насамкінець правлячий архієрей подарував першокурсникам книги Святого Письма Нового Завіту.

1 вересня з нагоди початку нового навчального року у Почаївській духовній семінарії відбулася V науково-богословська конференція, під час якої були заслухані доповіді викладачів духовної школи з актуальних питань сучасного духовно-освітнього процесу майбутніх служителів Церкви.

Після конференції митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій очолив в Успенському соборі Лаври молебень.

Його Високопреосвященству співслужили ректор ПДС архієпископ Шумський Іов та викладачі духовної школи у священному сані.

Після молебню митрополит Сергій привітав всіх викладачів та вихованців з початком нового навчального року.

Далі митрополит Сергій, архієпископ Іов, викладачі та вихованці семінарії поклонилися святиням Почаївської Лаври: мощам преподобних Іова та Амфілохія, Стопі Пресвятої Богородиці, Почаївській іконі Божої Матері.

Новий навчальний рік у Волинській духовній семінарії розпочався із Божественної літургії, яку очолив ректор Волинської духовної семінарії архімандрит Євменій (Михалевський).

Отцю ректору співслужили проректор із навчальної роботи архімандрит Феофан (Кирилюк), проректор із виховної роботи ієромонах Кирил (Видрич), секретар Педагогічної ради ієрей Павло Чамахуд, голова Молодіжного відділу Волинської єпархії архімандрит Ілля (Вишневський), голова Просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, класні наставники і викладачі у священному сані.

Богослужбові піснеспіви виконував семінарський хор під керівництвом викладача ВДС Олександра Володимировича Цюрика.

Далі було звершено молебень перед початком навчання, після якого архімандрит Євменій звернувся до студентів зі словами настанови.

Також у цей день отець ректор привітав класного керівника першого курсу протоієрея Олександра Кратюка з 30-літнім ювілеєм викладацької діяльності у Волинській духовній семінарії.

Наостанок було зроблено спільне фото та відбулось спілкування вихованців із класними наставниками.

1 вересня відбулись урочисті заходи з нагоди початку 2023/2024 навчального року у Харківській духовній семінарії.

У Озерянському храмі на території Свято-Покровського чоловічого монастиря міста Харкова була звершена Божественна літургія. Очолив богослужіння перший проректор духовної семінарії протоієрей Валентин Ковальчук у співслужінні викладачів та студентів у священному сані.

Після Літургії був звершений подячний молебен на початок нового навчального року.

В актовому залі резиденції Харківських архієреїв на території Покровського чоловічого монастиря м. Харкова відбувся урочистий акт з нагоди початку нового навчального року.

Урочистий акт очолив ректор Харківської духовної семінарії митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій.

Секретар учбової ради протоієрей Димитрій Тарасов зачитав статистичні дані про духовну семінарію.

Також отець Димитрій оголосив вітання від Голови Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра, а також від ректорів інших духовних учбових закладів, які надіслали вітання на адресу ХДС.

Студенти духовної семінарії, іконописної школи та регентсько-співацького відділення отримали із рук ректора семінарії митрополита Онуфрія пам’ятні подарунки.

Вітальне слово владиці ректору виголосив перший проректор семінарії протоієрей Валентин Ковальчук.

Наприкінці урочистого акту митрополит Онуфрій поздоровив викладачів і студентів духовної школи із початком нового навчального року, побажав усім успіхів у навчанні та благословив усіх.

У перший день нового навчального року у Полтавській місіонерській духовній семінарії, в семінарському Трьохсвятительському храмі, було звершено урочистий молебень перед початком навчання, який очолив, з благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, віцеректор духовної школи архієпископ Новосанжарський Веніамін у співслужінні викладачів у священному сані.

За богослужінням були піднесені молитви Господу Богу, небесним покровителям ПМДС святителям Василію Великому, Григорію Богослову та Іоанну Златоусту, рівноапостольному Миколаю Японському, преподобним Нестору Літописцю, Порфирію Кавсокаливіту та Роману Солодкоспівцю.

Після завершення молебню владика з архіпастирським словом звернувся до семінаристів.

Далі в Актовій залі відбулося спільне засідання викладачів і студентів, на якому обговорювалися поточні питання навчально-виховного процесу. Владика Веніамін вказав на особливості поведінки та навчання у духовній школі.

Потім, згідно з регламентом, слово надали проректору з виховної роботи протоієрею Віталію Васильчуку.

Після завершення засідання студенти зустрілися у своїх аудиторіях з класними керівниками.

1 вересня у храмі Сумської духовної семінарії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко) звершив Божественну літургію, за якою всі вихованці причастилися Святих Христових Таїн.

Після Літургії був відслужений водосвятний молебень та окроплені святою водою навчальні аудиторії й житлові кімнати вихованців.

Молебень перед початком навчання очолив ректор СДС митрополит Сумський і Охтирський Євлогій.

Після молебню відбувся урочистий акт, присвячений початку нового 2023-2024 навчального року.

Зі звітною доповіддю про результати вступної кампанії 2023 року виступив секретар Педагогічної ради семінарії архімандрит Анастасій (Панов).

Привітання голови Учбового комітету митрополита Ніжинського і Прилуцького Климента, а також ректорів Харківської та Одеської семінарій оголосив проректор з навчально-виховної роботи архімандрит Антоній (Бондаренко).

На завершення урочистого зібрання владика ректор звернувся до викладачів і учнів з архіпастирським словом настанови. Сумський архіпастир благословив викладачів, співробітників семінарії на віддану працю, а студентів – на наполегливе вивчення богословських наук.

Вихованцям першого курсу були вручені пам’ятні подарунки.

Просмотров: 505