Предстоятель очолив святкування з нагоди Собору преподобних отців Дальніх печер Києво-Печерської Лаври (+відео)

10 вересня 2023 року, у Неділю 14-ту після Пʼятидесятниці, свято Собору преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах (прп. Феодосія) спочивають, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

Святкове богослужіння відбулось у храмі на честь преподобного Агапіта Печерського.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, митрополит Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Ладижинський Сергій, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Вишневський Спиридон, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, єпископ Гостомельський Аркадій та духовенство обителі.

У слові проповіді після читання святого Євангелія Блаженніший владика пояснив пастві притчу про весільний бенкет та розповів вірянам про подвиг Києво-Печерських святих.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Богослужіння завершилось чином славлення з молитвою перед іконою Собору преподобних отців Києво-Печерських, які в Дальніх печерах спочивають.

Після відпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав вірян зі святом та побажав стати схожими на преподобних отців Печерських у їхній любові до Бога і ближніх.

Напередодні Предстоятель очолив всенічне бдіння у цьому ж храмі.

Просмотров: 1982