Предстоятель очолив престольне свято храму в імʼя преподобного Симеона Стовпника у Петропавлівській Борщагівці (+відео)

14 вересня 2023 року, у день початку нового церковного року, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята у храмі в імʼя преподобного Симеона Стовпника у селі Петропавлівська Борщагівка неподалік Києва, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятелю співслужили голова Відділу зовнішніх церковних звʼязків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, архієпископ Білогородський Сильвестр, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, духовенство храму та гості у священному сані.

На малому вході Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив богослужбовими нагородами духовенство Київської єпархії.

Після читання Святого Євангелія архіпастир звернувся до вірян зі словом проповіді.

За Літургією помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь умудрив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Богослужіння завершилось чином славлення перед іконою преподобного Симеона Стовпника. Блаженніший владика привітав паству зі святом та відзначив благодійників храму церковними нагородами. Настоятель церкви протоієрей Василій Алексик виголосив подячне слово.

Історія храму на честь преподобного Симеона Стовпника сягає 18 століття, коли угіддя Петропавлівської Борщагівки належали Київському Петропавлівському монастирю, що розташовувався на Київському Подолі. Засновником і першим будівельником храму був ігумен Петропавлівського монастиря Антоній Величковський, який спорудив в 1755 році дерев’яну церкву. 
У 1849 році храм, який потребував капітального ремонту, перебудували за рахунок казни і пожертвувань своїх парафіян. Нове життя Симеонівська церква отримала вже на початку 20-го століття. За проектом знаменитого єпархіального архітектора Євгенія Федоровича Єрмакова, впродовж 1908-1909 рр., був побудований новий, кам’яний, п’ятикупольний, двоповерховий храм. 
У богоборчі часи церква постраждала, втратила свій первинний вигляд – були зняті куполи, зруйновано верхній поверх. Церкву перетворили на сільський клуб. 
Церква повернулася до громади у 1992 році. Реставраційні роботи почались у 2002 році, а богослужбове життя відновилось влітку 2011 року. Повністю відновлений храм Блаженніший Митрополит Онуфрій освятив 6 жовтня 2019 року.

Просмотров: 2322