До Святогірської лаври прибула частка мощей прп. Арсенія Великого

15 вересня 2023 року до Свято-Успенської Святогірської лаври прибула частка святих мощей преподобного Арсенія Великого. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Святогірської обителі.

Святиня прибула в Україну зі Сполучених Штатів Америки та принесена в дар Святогірській лаврі подружжям Іллі та Олени Полуєктових, які проживають у штаті Каліфорнія, неподалік від міста Сан-Франциско.

У 2020 р. в Італії Ілля Полуєктов придбав цю частку мощей преподобного Арсенія Великого. Про справжність реліквії свідчить сертифікат, який був складений латинською мовою у ХІХ столітті. Документ написаний на бланку архієпископа Генуї Плачідо Марія Тадіні з його підписом та печаткою.

Ілля та його брат Іван давно планували здійснити поїздку до Святих Гір та піднести в дар обителі мощі Арсенія Великого. Проте російське вторгнення завадило такій поїздці. Проблему з передачею святині вдалося вирішити, коли одна вірянка, яка з особливим благоговінням ставиться до Святогірської лаври та нині проживає у США, Олена Грущина, взяла на себе місію перевезення святих мощів до обителі.

Урочиста зустріч мощей преподобного Арсенія Великого відбулася о 12:30 в Успенському соборі, де зібралися братія обителі, сестри скита на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних Радість» села Богородичне, сестри скита в ім’я святителя Іоанна Шанхайського села Адамівка та біженці, які мешкають в Лаврі. Біля західних воріт собору реліквію благоговійно прийняв до рук намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній.

Встановивши мощевик із часткою мощей преподобного Арсенія Великого у центрі храму біля ікони святого, владика намісник звернувся до всіх присутніх з архіпастирським словом, у якому він нагадав присутнім, що преподобний Арсеній — це покровитель обителі, адже на його честь у ХІХ ст. був заснований скит Святогірської пустині та збудований кам’яний храм.

Окрім того, архіпастир розповів про заступництво преподобного Арсенія Великого в наш час. Коли під час артилерійських обстрілів у 2022 році були вибиті вікна в келії владики намісника, ікона преподобного Арсенія Великого отримала пошкодження лише у вигляді отвору в склі навпроти серця, але сама не постраждала (ця ікона була встановлена поряд з мощами Арсенія Великого в Успенському соборі).

Митрополит Арсеній також надав слово Олені Грущиній, яка привітала всіх зі святом та розповіла про допомогу преподобного Арсенія під час дороги.

Далі був звершений водосвятний молебень з акафістом преподобному Арсенію Великому. Наприкінці молебню владика Арсеній окропив усіх присутніх святою водою та виголосив проповідь, у якій ще раз підкреслив те, наскільки Святогірська обитель пов’язана з преподобним Арсенієм Великим.

Після заключного слова владики намісника всі присутні були помазані єлеєм від лампади, що знаходиться біля мощей преподобного Арсенія Великого.

Просмотров: 1048