ДЕСС повідомила, що у 2023 році 367 релігійних громад УПЦ перереєстрували в ПЦУ

У період з 1 січня по 1 жовтня 2023 року 367 релігійних громад Української Православної Церкви були перереєстровані в ПЦУ. Про це повідомили в Державній службі з етнополітики та свободи совісті, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на ukr.net.

За даними обласних, Київської міської державних адміністрацій (військових адміністрацій), загальна кількість релігійних громад, які змінили підпорядкування і перейшли від Української Православної Церкви до Православної Церкви України за період з 01.01.2023 до 01.10.2023, становить 367 релігійних громад.

Зазначається, що цю інформацію отримав Андрій Смирнов, доктор історичних наук, професор Національного університету “Острозька академія”, на свій запит від Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Як пояснив проф. А. Смирнов, йдеться саме про ті громади, які не лише провели збори про перехід з УПЦ до ПЦУ, але й пройшли процедуру перереєстрації статуту в державних органах.

У 2023 році представниками громад УПЦ подавалися чисельні скарги до Поліції з повідомленнями про спроби незаконної перереєстрації статутів даних громад та захоплення приналежних їм культових споруд. Також при спробах силових захоплень храмів Поліція і міжнародні правозахисні організації часто фіксували застосування грубої фізичної сили.

Просмотров: 1925