Особу, яка вчинила підпал храму на Буковині, засудили до ув’язнення

3 листопада 2023 року на сайті Чернівецької обласної прокуратури з’явилася новина про засудження до 5-ти з половиною років позбавлення волі особи, яка вчинила підпал храму в ім’я преподобного Іова Почаївського села Мілієве Чернівецької області. Зважаючи на те, що у новині, окрім повідомлення про засудження палія, міститься маніпулятивна інформація щодо його особи, а також храму, який постраждав внаслідок злочину, пресслужба Чернівецької єпархії опублікувала коментар з приводу даної публікації. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У коментарі пресслужби Чернівецької єпархії звертається увага на те, що палія названо «монахом УПЦ МП», а постраждалий храм – «церквою московського патріархату».

Як зауважують у Чернівецькій єпархії, публікування інформації про неіснуючу в Україні релігійну організацію «УПЦ (МП)» або «Московський патріархат» та ототожнення її з Українською Православною Церквою свідчить про некомпетентність авторів вказаної новини.

Стосовно особи так званого монаха у єпархіальній пресслужбі повідомили, що ця людина з’явилася у Чернівецькій єпархії у 2019 році. Цей чоловік підходив до митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, представлявся ієромонахом Серафимом і розповідав, що його нібито постригали у ченці в Одеській єпархії. Проте, оскільки ніяких підтверджуючих документів він надати не міг, його словам не повірили і до монастирів Чернівецької єпархії не приймали.

«Після цього його ще декілька місяців бачили у підряснику біля кафедрального собору та інших монастирів нашої єпархії. Трохи згодом парафіяни кафедрального собору помітили його без підрясника в шортах з цигаркою у руках біля однієї корчми міста Чернівці. З того часу його не бачили.

В інтернет-виданнях поширюють його документи, які нібито свідчать, що він є насельником монастиря, а також рукопокладений в Одеській єпархії. Але монахи мають жити в монастирі, де приймали постриг, і можуть виходити за його межі з благословення ігумена. Монах, який живе за межами монастиря, скоріш за все, був звідти випроваджений за життя, яке не відповідає чернечим обітницям», – йдеться у повідомленні єпархіальної пресслужби.

Представники Чернівецької єпархії зв’язалися із намісником одного з монастирів Одеської єпархії, який був вказаний в одному з документів так званого монаха. Отець намісник розповів, що ця людина дійсно проживала у монастирі, втім через аморальний спосіб життя була виключена із числа насельників обителі.

«Враховуючи вищесказане, можна сказати, що цей “монах” УПЦ – такий же справжній монах, як аферист у військовій формі, який знаходився на території Києво-Печерської Лаври й, удаючи із себе військового, чіплявся до ченця зі Швейцарії і вимагав: “Говори зі мною українською!” Як потім виявилось, цей псевдогерой був шахраєм і заробляв на сиротах», – заявили у єпархіальній пресслужбі.

У Чернівецькій єпархії припустили, що новина про «монаха УПЦ (МП)» написана у маніпулятивному стилі з метою «хайпу, що проти духовенства УПЦ починають відкриватись кримінальні справи».

Слід також зауважити, що окрім палія, котрий уже отримав тюремний строк, значну шкоду православній парафії у Мілієві заподіяв староста Міліївського старостинського округу Гафюк Володимир. 15 вересня Гафюк та ще 20 прихильників ПЦУ прийшли до території спаленого храму, на якій уже велися будівельні роботи з відновлення святині, та зламали каркас майбутнього куполу. Представники поліції, які були присутні на місці подій, не перешкоджали злочинцям чинити беззаконня.

Просмотров: 1261