За участі духовенства Волинської єпархії в Україні реалізують факсимільне видання Галицько-Волинського Євангелія (ХІІ ст.)

Після 15 років посиленої праці, до якої долучилося духовенство Волинської єпархії, в Україні реалізують факсимільне видання Галицько-Волинського Євангелія (ХІІ ст.) Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужбу Волинської єпархії.

Реалізація факсимільного видання відбувається у рамках програми «Повертаємо в Україну культурну спадщину», яка була започаткована зусиллями видавництва «Горобець», благодійників, партнерів, а також клірика Волинської єпархії Української Православної Церкви архімандрита Онуфрія (Куца).

З 24 серпня до кінця листопада 2023 року триває збір коштів на видання цієї пам’ятки української писемності.

Волинська єпархія УПЦ на чолі з митрополитом Волинським і Луцьким Нафанаїлом підтримує проект та запрошує усіх зацікавлених до участі у виданні. Докладніше про це можна дізнатися на сайті Волинської єпархії.

Раніше стараннями видавництва «Горобець» в Україні вже було надруковано низку копій манускриптів: Лавришівське Євангеліє (ХІV ст.); Реймське Євангеліє (ХІ ст.); Віденський Октоїх (ХІІІ ст.), Молитовник Гертруди (Х-ХІ ст.); Молитовник Володимира (ХІV ст.).

У 2009 році видавництво «Горобець» розпочало друк факсимільних копій українських рукописних книг. Так, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) та за участі митрополита Ніфонта (Солодухи) було розпочато роботу над першою книгою такого типу – Луцьким Євангелієм ХІV ст. Ініціатором цього процесу виступив архімандрит Онуфрій (Куц). Згодом спільно з Волинською єпархією було видано Луцький Псалтир 1384 р. та Холмське Євангеліє ХІІІ ст.

Просмотров: 918