У Німеччині відкрито перший типовий храм УПЦ

14 листопада 2023 року відбулося відкриття нової парафії Української Православної Церкви на честь святого апостола Андрія Первозванного в місті Вормс (Німеччина), яка звершуватиме богослужіння в типовому православному храмі. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт ВЗЦЗ.

Храм був зведений за сприяння мецената румунського походження пані Міхаєли Єлени Грюн та переданий для пастирських потреб Українській Православній Церкві.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія урочисту Божественну літургію з нагоди відкриття нового храму очолив архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор. Ієрарху співслужили вікарії Київської Митрополії архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, єпископ Бородянський Марк, заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, настоятель парафії УПЦ на честь Всіх преподобних Києво-Печерських в м. Брюссель (Бельгія) протоієрей Димитрій Попеску, а також настоятелі українських парафій у Німеччині – протоієрей Сергій Гаєвський (Кельн), протоієрей Іоанн Сухоняк (Гамбург), протоієрей Максим Бойчура (Лейпціг) та гості у священному сані з України. За богослужінням також молилися україномовні та румуномовні віряни з Бельгії та Німеччини. Богослужіння звершувалося церковно-слов’янською, українською, румунською та німецькою мовами. Особливі молитви підносилися за Україну, її владу, військо, народ та якнайшвидше визволення нашої Батьківщини від загарбників.

Перед початком Божественної літургії відбулося освячення іконостаса та розписів храму.

На увагу до пастирських трудів на благо Української Православної Церкви правом носіння митри був нагороджений настоятель парафії на честь Всіх Преподобних Києво-Печерських у Брюсселі (Бельгія) протоієрей Димитрій Попеску, а також настоятель храму у Вормсі протоієрей Ілля Сурду. Також орденом святого апостола Андрія Первозванного була нагороджена ктитор храму пані Міхаєла Єлена Грюн.

За богослужінням була звершена дияконська хіротонія випускника Київської духовної академії Володимира Клюйка.

Просмотров: 4822