Мінкульт: Чернігівські храми УПЦ опечатати, а храми ПЦУ залишити в користуванні

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили про закінчення роботи «комісії з приймання-передачі державного майна Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”». Про це повідомили на сайті Мінкульту 14 листопада 2023 року, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Зазначається, що комісія оглянула 18 об’єктів, серед яких: комплекси споруд Єлецького (XII-XVII ст.) та Троїцького (XVII-XVIII cт.) монастирів, Спасо-Преображенський собор (ХІ ст.), які перебували в користуванні Української Православної Церкви. А також П’ятницьку церкву (XII ст.) та Катерининську церкву (XVIII ст.), які належать до ПЦУ.

Як запевнили в міністерстві, об’єкти, що були у користуванні УПЦ, перебувають «у незадовільному стані» і потребують ремонтно-реставраційних, а також консерваційних робіт. Також комісія рекомендувала провести «музеєфікацію пам’яток».

Чиновники розповіли, що «цьому мають передувати невідкладні комплексні дослідження та проєктні роботи, які будуть завершені до кінця поточного року».

«Своєю чергою, стан П’ятницької та Катерининської церков, Антонієвих печер (окрім підземних храмів) Комісія в цілому оцінила як задовільний», — йдеться у повідомленні.

Слід зазначити, що попри очевидні вади в збереженні П’ятницької та Катерининської церков, комісія Мінкульту не опечатувала їх, унеможливлюючи відвідування. Натомість храми УПЦ від самого початку огляду комісії були закриті для відвідування і доступ до них був заблокований людьми у камуфляжній формі. Що ж до опублікованих висновків про стан архітектурних пам’яток, то для вірян Чернігівщини вони означатимуть, що Троїцький, Спаський та Успенський храми разом з мощами святителів Феодосія і Філарета та преподобного Лаврентія Чернігівських будуть відібрані у УПЦ і закриті для відвідування. Натомість храми ПЦУ залишаються у вільному доступі.

Просмотров: 741