Експертка ДЕСС розкрила методику, за якою проводить релігієзнавчі експертизи

Членкиня комісії Держетнополітики Людмила Філіпович визнала, що у законопроєкті №8371, який намагаються прийняти для заборони УПЦ, не йдеться про свободу совісті. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на apostrophe.ua.

У відповідь на критику законопроєкту №8371 депутатами Верховної Ради, які вказують, що цей законопроєкт суперечить українському законодавству, Філіпович, відкидаючи фундаментальний принцип верховенства права, фактично заявила, що життя не повинно відповідати закону:

«Закон має відповідати життю, а не навпаки», – вважає вона.

Також Людмила Філіпович, очевидно не приховуючи того, що законопроєкт №8371 планують використати як засіб для порушення свободи совісті громадян України, висловила думку, що його прийняття стосується існування України та її незалежності: «Йдеться не про свободу совісті, а про нашу незалежність, про існування України».

Яким чином порушення свободи совісті громадян може утверджувати та захищати незалежність України, пані Людмила не уточнила, натомість вона закликала відправити депутатів, які критикують законопроєкт №8371, та священників УПЦ «на фронт, в окопи». У цій емоційній заяві пані Філіпович припустилася суттєвої помилки. Адже Генштаб без жодних релігієзнавчих експертиз навпаки позбавив можливості служителів УПЦ контактувати з українськими воїнами.

Слід зауважити, що Людмила Філіпович була членкинею комісії ДЕСС, яка проводила релігієзнавчу експертизу Статуту про управління Української Православної Церкви. З огляду на викладені нею уявлення про те, коли свобода совісті можлива в державі, а коли держава може існувати і без неї, стає зрозумілим, за якими принципами так звані українські релігієзнавці проводять релігієзнавчі експертизи на замовлення ДЕСС. Найважливіше в цій методології, щоб документ «відповідав життю», а не загальновизнаним у демократичному суспільстві правам і свободам. Такий принцип цілком логічно випливає з огляду на історію українського релігієзнавства з заміною вивісок кафедр наукового атеїзму на вивіски з надписом «кафедра релігієзнавства», щоб пристосуватись до чергових «вимог життя».

Просмотров: 1345