У Густинському монастирі Ніжинської єпархії та Київській духовній академії звершено чернечі постриги

Митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив чернечий постриг насельниць Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр звершив чернечий постриг над студентами ІІ курсу магістратури КДА. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби Ніжинської єпархії та КДАіС.

19 грудня 2023 року, у день пам’яті святителя Миколая чудотворця, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент молився за уставним вечірнім богослужінням в Успенському храмі Густинського жіночого монастиря, після завершення якого звершив постриги у чернецтво трьох насельниць обителі. За чинопослідуванням молились сестри та настоятелька монастиря ігуменя Олександра.

У постризі нові монахині отримали імена Агнія, Февронія та Єфросинія, отримавши також і нових небесних покровительок для допомоги у несенні Хреста чернечого послуху.

У словах настанови після завершення чинопослідування владика пояснив новоначальним монахиням, у чому полягає подвиг чернечого життя.

21 грудня у храмі в ім’я преподобного Агапіта Печерського у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр звершив чернечий постриг над студентами ІІ курсу магістратури КДА: Олегом Бабієм та Скороходом Михайлом.

У постризі студенти отримали імена з Собору святих Київської духовної академії: Бабій Олег отримав ім’я Інокентій, на честь святителя Інокентія, архієпископа Херсонського (день пам’яті — 7 червня), а Скороход Михайло – Севастіан, на честь преподобного Севастіана Джексонського (день пам’яті — 30 листопада).

Духовним восприємником новопострижених монахів Інокентія та Севастіана став духівник Київських духовних шкіл архімандрит Пантелеімон (Мельник).

Після постригу владика ректор привітав ченців та звернувся до них зі словом настанови. Високопреосвященніший владика розповів про важливість чернечого постригу і дав новопостриженим монахам духовну пораду, в якій наголосив: «Нема нічого більш радісного, чим проповідувати слово Боже, тому благовіствуйте своїм життям, своєю зовнішністю, своїми молитвами і цим показуйте, що Київські духовні школи живі і готують вірних пастирів Святої Православної Церкви». На завершення владика Сильвестр закликав благословення Боже на новопострижених ченців.

Далі за традицією усі присутні привітали монахів Інокентія та Севастіана з чернечим постригом, після чого новопострижені ченці разом з академічною братією та студентами під спів богослужбових піснеспівів направилися до Академічного храму на честь прп. Іоанна Дамаскіна Свято-Покровського чоловічого монастиря у Голосієві, де ченці будуть молитись протягом трьох днів.

Просмотров: 446