Побиття вірян та зрізання замків: нові подробиці нападів на храми УПЦ на Буковині (+відео)

Минулого тижня в Чернівецько-Буковинській єпархії Української Православної Церкви відбулися захоплення храму на честь святих апостолів Петра і Павла в місті Сокиряни та спроба захоплення храму на честь первоверховних апостолів у селі Ленківці. За повідомленням Telegram-каналу “ДОЗОР на Першому Козацькому”, обидві події об’єднували участь капелана ПЦУ Романа Грищука та залучення працівників охоронного підприємства «Тигр» для силової підтримки дій представників ПЦУ. Пресслужба Чернівецько-Буковинської єпархії повідомила нові подробиці щодо цих подій, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ввечері 6 лютого прибічники ПЦУ виламали двері пономарки храму в Сокирянах, після чого, як чоловіки, так і жінки, пройшли до приміщення храму через вівтар. Релігійна громада Петропавлівського храму зібралася, аби захистити свою святиню, але вночі була вишумена залишити територію храму на вимогу поліції, яка пояснила це настанням комендантської години. Водночас прибічникам ПЦУ не було заборонено залишитися біля храму, і вони провели там ніч. Наступного дня до храму прибув Роман Грищук разом з працівниками компанії «Тигр», після чого замки на ньому було зрізано.

Настоятель Петропавлівського храму протоієрей Василь Маковський та парафіяни перебували в цей час поряд з територією храму, не маючи дозволу від поліції увійти на неї. Звертаючись до вірян, отець Василь звернув увагу на невідповідність подій, що розгорталися, законодавству України: «Брати і сестри, хочу подякувати, що прийшли. Всі ми розуміємо, що незаконним порядком була наша церква підпорядкована (представниками ПЦУ — ред.). <…> Ми писали і Запаранюку, і Заєць — це державний реєстратор міської ради — ми писали, що вони порушують наші права, але… <…> Ви бачите, що зрізали болгаркою замок, просто винесли двері пономарки… Я не знаю, що у них є святого». Священник також зауважив, що якби перехід храму під юрисдикцію ПЦУ був законним, то «цим мала займатися взагалі виконавча служба і мали цим займатися пристави. Але ми бачили, що прийшла та людина, яка вибила двері, спилила замок і через годину поїхала на “швидкій”».

У свою чергу, спроба захоплення храму в ім’я святих апостолів Петра і Павла в Ленківцях супроводжувалася застосуванням фізичної сили до вірян УПЦ. Зокрема, на відео з місця подій видно, як особи в балаклавах кидаються на парафіянина та завдають йому тілесних ушкоджень. Іншого вірянина повалили на землю та били як руками, так і ногами. Ще один із постраждалих отримав ззаду удар ногою по голові, внаслідок чого знепритомнів. У цей час клірики ПЦУ заходили до храму.

Чернівецько-Буковинська єпархія розповіла про те, що їй вдалося визначити особу, котра здійснювала керівництво діями працівників охоронної фірми «Тигр» під час нападу на Петропавлівський храм у селі Ленківці. У єпархії зазначають, що цією особою був Максим Сулейманов, який раніше був присутній під час захоплення храмів УПЦ в селах Рингач, Васловівці, Задубрівка, Стара Жадова та інших.

Події у Ленківцях прокоментував і відомий юрист Роберт Амстердам, який нині здійснює правовий захист Української Православної Церкви. На своїй сторінці в соціальній мережі «X» він написав: «За мовчазної згоди українського уряду нова державна церква жорстоко захоплює храми УПЦ по всій країні, включно з цим храмом у Ленківцях. Коли дивишся відеодокази цих грубих нападів, як можна наважуватися стверджувати, що в Україні є свобода віросповідання?»

Просмотров: 1754