Адвокат Лаври заявив, що керівництво Заповідника вдалося до маніпуляцій, щоб закрити Ближні печери для доступу братії

24 лютого 2024 року адвокат Києво-Печерської Лаври протоієрей Микита Чекман в себе в Telegram-каналі повідомив, що представники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, маніпулюючи фактами, намагаються обмежити доступ до Ближніх печер братії обителі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Цинізму та відвертій маніпуляції представників заповідника і деяких релігійних організацій немає меж», — зазначив адвокат, коментуючи інформацію Заповідника про те, що буцімто до Ближніх печер Лаври «фактично було відмовлено у наданні доступу захисникам України і капеланам разом з їхніми духовними наставниками від ПЦУ».

«Насамперед, нагадаємо широкій громадськості, що згідно Наказу Заповідника N 04-07/91 від 10.08.2023 р., з 7:00 11 серпня 2023 року доступ на територію Нижньої Лаври був закритий для відвідувачів. Надалі Заповідник звертається з листом до Монастиря із проханням провести ремонтні роботи в печерах. Монастир погоджується (незважаючи ні на що), про що повідомляє представників Заповідника також у формі листування, та приступає до ремонтних робіт», — розповів він.

Водночас блюститель Ближніх печер Лаври повідомив, що його особисто ніхто не попередив про заходи, як це відбувалося раніше. В печерах проводили ремонт і тому представникам ПЦУ було відмовлено в доступі.

«Тепер кажуть, що наступного тижня буде комісія з передачі, незалежно від наявності наших представників у ній», — додав він.

Про перевірку йдеться у листі директора Заповідника Максима Остапенка на адресу монастиря, який опублікував адвокат о. Микита. Зазначається, що з 27 лютого розпочне роботу комісія з «повернення культурних цінностей з метою взяття їх на облік», які «фактично перебувають у Ближніх печерах».

У своїх претензіях, опублікованих в мережі Facebook 24 лютого, Нацзаповідник підкреслює, що свої дії проводить «з метою забезпечення вільного доступу усіх громадян, незалежно від їхніх релігійних переконань, до святинь Києво–Печерської лаври».

В той же час, за інформацією віруючих, «син священника УПЦ з Чернівецької обл., Микола, сьогодні вирушив із київського шпиталю на Схід. Помоліться. До Лаври, в печерки, доречі, його не пустили, хоч і у формі, і з документами».

Просмотров: 822