Заповідник опечатав Свято-Троїцький комплекс у Чернігові (відео)

7 березня 2024 року представники Національного заповідника «Чернігів стародавній» разом з людьми у військовій формі закрили Чернігівський Свято-Троїцький комплекс, опечатали вхід та будівлі на його території. Про це Інформаційно-просвітницькому відділу розповів секретар Чернігівської єпархії протоієрей Ігор Пидан.

Вранці священник опублікував відео у групі парафії Троїцького собору у «Viber», в якому повідомив вірян про закриття усього комплексу.

«П’ять місяців тому були закриті Троїцький собор і дзвіниця. Сьогодні представники військових формувань прийшли з Заповідником і закрили весь Свято-Троїцький комплекс. Богослужіння припинилося. Ніхто зі священнослужителів не має змоги зайти на територію. Жодних пояснень та документів ніхто не надає. Лиш сказали, що наші речі можна буде забрати з понеділка», – розповів він.

У коментарі Інформаційно-просвітницькому відділу отець Ігор додав, що представники Заповідника вже о 6-й ранку стояли біля воріт, коли сторож їх відкрив, зайшли і більше нікого на територію не пускали. Парафіяни, які прийшли на богослужіння о 7-й ранку, змушені були мерзнути під воротами, а потім піти по домівках.

«Представники Заповідника побули деякий час на території комплексу і вже поїхали. Лишилися тільки чоловіки у військовій формі. Дозволили поки жити в своїх келіях студентам нашого духовного училища, але навчальні корпуси опечатали», – прокоментував ситуацію отець Ігор.

Він також додав, що тривають суди і жодного рішення, яким би могли законно керуватися чиновники, ще не винесено.

«Київський апеляційний суд у справі про Троїцький собор повідомив нам, що тільки здійснив запит у Чернігівського господарського суду матеріалів нашої справи. Ми також подали апеляцію щодо ситуації навколо Преображенського собору. Ніяких рішень ще не винесено», – підкреслив секретар єпархії.

Однак Заповідник опечатав вхід у комплекс, приміщення хрещальні, де останнім часом звершувалися Літургії після опечатування самого собору, навчальні корпуси духовного училища. Повісив оголошення: «Триває перевірка технічного стану об’єктів культурної спадщини».

Нагадаємо, минулого року заповідник «Чернігів стародавній» розірвав договори про оренду Преображенського собору та споруд Троїцького монастиря. Також представники Мінкульту провели огляд цих святинь, після чого заявили про їхній незадовільний стан, який потребує термінової консервації храмів, детального обстеження та реставрації. Комісія Мінкульту, яка також оглядала П’ятницьку і Катерининську церкви у Чернігові (цими храмами користується єпархія ПЦУ у Чернігові), не помітила очевидних вад у збереженні цих пам’яток. Натомість прихильників ПЦУ без укладання жодних договорів почали допускати до звершення служінь у храмах, права користування якими були незаконно позбавлені релігійні громади Української Православної Церкви.

Раніше у Чернігівській єпархії прокоментували ситуацію навколо заборони вірянам вклонятися мощам свт. Феодосія.

Просмотров: 1608