Вибачати складно, але без цього неможливо очистити свою душу від гріха – Предстоятель

У своїй проповіді в Прощену неділю Блаженніший Митрополит Онуфрій попросив прощення у пастви та закликав усіх примиритися між собою, щоб в душевному спокої стати на спасительний шлях Великого посту. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Ми стоїмо на порозі благословенного часу, і згідно з нашим добрим звичаєм, а точніше по словам Господа, ми в цей день по можливості намагаємося один з одним примиритися, щоб в мирі та душевному спокої стати на спасительний шлях Великого посту і дійти до Світлого празника Христового Воскресіння», – сказав Архіпастир.

Він нагадав, що мета посту – очищення себе від скверни плоті і духу та звільнення від гріха.

«Для того, щоб наш піст був корисний і наші подвиги приносили користь, є одна умова, яку Господь назвав нам у сьогоднішньому Євангелії: якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний, а коли не будете прощати людям провин їхніх, то і Отець ваш не простить вам провин ваших (Мф. 6:14,15). Тобто є умова, якщо я хочу, щоб Бог мене простив, я повинен простити того, хто мене образив. Не важливо, де він знаходиться, хто він, я маю простити», – сказав Архіпастир.

Блаженніший владика пояснив, що людина, яка тримає зло на іншого, стає не здатною вмістити прощення її гріхів Богом. Саме тому, за його словом, потрібно себе змушувати вибачати тих, хто нас образив.

«Це складно, але треба себе примушувати. І поступово, з допомогою молитви, самоукоряння, людина зможе вибачити іншого від щирого серця», – додав він.

Першосвятитель попросив у всіх прощення та простив усіх, хто відчуває, що міг його образити.

«Перед початком Святого Великого посту я у всіх вас, дорогі владики, отці, братія і сестри, прошу прощення за те, що я вас ображав своїми вчинками, думками, словами, іншим чином. Простіть мене заради Христа, – сказав Предстоятель і відповів усім присутнім на їхнє прохання про прощення. – Бог прощає. Мене ніхто не ображав, але буває, що у людині є внутрішнє відчуття, їй здається, що вона мене ображала. Якщо у когось є таке внутрішнє відчуття, то нехай Бог простить всіх вас».

Просмотров: 676