Влада в Чернівцях зняла хрест з Центральної площі

29 березня 2024 року з Центральної площі міста Чернівці зняли хрест, який там був встановлений з 2014 року. Ця подія викликала бурхливу реакцію в суспільстві, адже багато хто сприймає її як черговий крок влади до демонтажу християнських символів. Про це повідомили в Чернівецькій єпархії, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Міська рада Чернівців пояснює демонтаж хреста тим, що він був пошкоджений буревієм. За словами представників влади, «ця тимчасова споруда» становила загрозу для людей, тому її вирішили прибрати.

Однак багато жителів Чернівців не вірять цьому поясненню. Вони наголошують, що фото пошкоджень хреста нікому не показували, а якби було бажання, то його можна було б без проблем укріпити.

Деякі люди вважають, що демонтаж хреста – це свідомий акт влади, спрямований на приниження християн. Вони згадують про те, що мер міста Роман Клічук 27 квітня 2023 року виніс на сесію міськради рішення про позбавлення храмів УПЦ в місті Чернівці права користування 22 земельними ділянками.

Інші звертають увагу на те, що хрест був знятий в п’ятницю, 29 березня, в день, коли католики згадують події Страсної П’ятниці, коли розіп’яли Іісуса Христа. Вони вважають, що це був «ритуальний блюзнірський акт», спрямований на те, щоб образити почуття віруючих.

Варто зазначити, що хрест з Центральної площі Чернівців був встановлений в 2014 році за участю представників греко- та римо-католицьких громад міста. Зараз вони не роблять жодних заяв з приводу демонтажу хреста.

«Складається таке враження, що політика керівництва міста Чернівці набуває все більше антихристиянський вектор, повільний, але цілеспрямований», – припускають в Чернівецькій єпархії і додають: «Коли мова йде про зневажливе ставлення до встановленого хреста, це ображає релігійні почуття будь-якого християнина, і неважливо, хто його встановлював».

Що далі буде з хрестом, поки невідомо. Міська влада не дає жодних коментарів щодо його подальшої долі.

В єпархії повідомляють, що також поклінний хрест був демонтований навпроти піцерії «Піца парк», що по вул. Головна, 77. Демонтували його під час заміни бруківки в місці, де стояв поклінний хрест.

Просмотров: 2061