В монастирях Мукачівської, Хустської та Одеської єпархій звершили чернечі постриги, в Ніжинській – постриг у велику схиму

17 квітня 2024 року, у середу п’ятого тижня Великого посту, ієрархи Української Православної Церкви звершили чернечі постриги в Миколаївському жіночому монастирі м. Мукачево, в Свято-Троїцькому монастирі с. Річка на Закарпатті та в одеському Архангело-Михайлівському жіночому монастирі. Раніше, 16 квітня, відбувся постриг насельниць Свято-Троїцького Густинського жіночого монастиря на Чернігівщині. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на пресслужби Мукачівської, Хустської, Одеської, Ніжинської єпархії.

Митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор звершив монашеський постриг насельниць обителі. Інокині Вікторія, Фаїна, Еміліана та Мелітіна були пострижені в мантію з іменами Спірідона, Валерія, Надія та Антонія.

Після звершення чину пострига архіпастир привітав настоятельницю обителі ігуменю Іларію (Січка) і новопострижених монахинь та побажав їм допомоги Божої в несенні чернечого послуху та молитві за цілий світ.

Митрополит Хустський і Виноградівський Марк очолив Літургію Передосвячених Дарів в обителі, після якої звершив чернечий постриг послушника монастиря.

Наприкінці владика Марк звернувся до новопостриженого інока Арсенія зі словами настанови та привітав його з прийняттям рівноангельського чину.

«Сам зміст постригу нагадує нам погребіння, а чернець – померлого, який добровільно лягає в труну. Чернець помирає для світу, світу, який, за словами Христа, лежить в злі. Але, помираючи, він народжується знову, щоб жити життям духу, в якому відображується таємниця і радість майбутнього життя», – сказав владика.

З благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, архієпископ Арцизський Віктор звершив утреню з читанням повного Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського, після завершення богослужіння був звершений постриг у іночеський чин.

Раніше, 16 квітня, у вівторок п’ятого тижня Великого посту, митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент звершив постриг у Велику схиму трьох насельниць Густинського жіночого монастиря.

У постризі вони отримали імена Архелая, Рахіль та Васса.

Владика Климент звернувся до новопострижених схимонахинь й пояснив, у чому полягає подвиг цілковитого відречення від мирського життя.

За чинопослідуванням молилась настоятелька ігуменя Олександра та насельниці обителі.

Просмотров: 638