Юридичний відділ УПЦ опублікував заяву щодо знесення Десятинного храму УПЦ в Києві

У ніч на п’ятницю 17 травня самоправно, з порушенням законодавства України, було знесено Володимиро-Ольгинський храм Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви, який відбудований на місці символу давньоукраїнської державності —першої мурованої церкви після хрещення Київської Русі. Про це йдеться у заяві Юридичного відділу Української Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У документі підкреслюється, що історичне, культурне та релігійне значення Десятинного храму важко переоцінити, адже він є першою кам’яною святинею Київщини, освяченою в кінці X століття. УПЦ має всі законні підстави на храм. Їй було надано право власності на храм у 2012 році.

«У 2007 році з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира почалось відновлення Десятинної церкви, а у 2012 році релігійна громада Української Православної Церкви отримала право власності на Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва на підставі Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 15.02.2012 (справа № 2-10218/11). Запис про право власності 1788799 про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно зроблено на підставі Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень № 4268791 від 24.07.2013», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що знесення храму відбулося за наказом державного виконавця в рамках виконавчого провадження. Водночас УПЦ неодноразово зверталася до суду з метою захисту своїх прав, але її заяви та скарги не були розглянуті належним чином.

«Релігійна громада Української Православної Церкви Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці у Шевченківському районі м. Києва з метою захисту своїх прав неодноразово зверталася до суду, водночас численні заяви та скарги поверталися та не були належним чином розглянуті. Деякі судді Господарського суду м. Києва під різними приводами уникали розгляду скарги Релігійної громади», — повідомили в Юридичному відділі.

Також наголошується, що знесення храму є третім випадком подібного свавілля стосовно храмів УПЦ за останні два роки. Втручання в діяльність релігійних громад УПЦ має систематичний характер і повʼязане з діяльністю певних організацій та політичних діячів, які прагнуть порушити право на свободу віросповідання.

«Звертаємо увагу, що це вже третій випадок знесення освячених храмів, які належать релігійним громадам УПЦ. Зокрема, 14.02.2022 року було знесено приміщення, в якому був розташований храм релігійної громади УПЦ на честь Преображення Господнього в м. Івано-Франківськ, а 06.04.2023 року у місті Львові знесли храм релігійної громади УПЦ на честь святого рівноапостольного князя Володимира», — інформують в УПЦ.

Юридичний відділ звернувся до правоохоронних органів з вимогою: перевірити обставини знесення храму та вжити заходів щодо винних осіб; відкрити кримінальне провадження за фактом зловживання владою державним виконавцем.

«Звертаємось до Генеральної прокуратури України, Державного бюро розслідувань, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України щодо перевірки обставин, пов’язаних з виконавчим провадженням щодо знесення Володимиро-Ольгинського храму Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви, та просимо вважати цю заяву офіційним зверненням щодо реєстрації кримінального провадження та підставою проведення перевірки діяльності Молотилової Вікторії Володимирівни, старшого державного виконавця Шевченківського відділу ДВС у місті Києві.

Ураховуючи створення у складі правоохоронних органів окремих структурних підрозділів, які опікуються питанням релігії та мають офіційну статистику щодо кількості звернень релігійних організацій Української Православної Церкви з приводу порушення їхніх прав та перешкоджання діяльності релігійних організацій УПЦ в цілому, вважаємо за необхідне ініціювання невідкладного реагування на дотримання взятих на себе міжнародних зобов’язань, в тому числі рішень Європейського суду з прав людини щодо невтручання держави в діяльність релігійних організацій», — підсумовується у заяві.

З повним текстом заяви Юридичного відділу УПЦ можна ознайомитися за посиланням.

Фото на головній: babel.ua

Просмотров: 804