Яка міра багатства є прийнятною для людини? — проповідь Предстоятеля (відео)

Коли людина шукає Царства Божого, то Бог дає їй усі речі, які необхідні для життя. Про це у своїй проповіді в Неділю 3-тю після П’ятидесятниці сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженство звернув увагу на слова Спасителя: «Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все інше додасться вам» (Мф. 6, 33).

«Якщо людина ставить на перше місце піклування про їжу, про одежу, то вона робить неправильно. Вона може зібрати велику кількість якихось скарбів, але вони не роблять людину щасливою. А коли людина живе з Богом, то вона щаслива — незалежно чи бідна вона, чи багата», — зауважив Предстоятель.

Архіпастир зазначив, що коли людина шукає Царство Боже, то Бог дає людині необхідні для життя речі. Міра необхідних для життя земних благ у кожної людини своя. Для підтвердження цієї думки Першосвятитель розповів історію про одного шевця, який щодня трудився і, радіючи життю, співав пісні. Поряд із цим шевцем жив один благочестивий чоловік, котрий вирішив допомогти йому грошима і кинув на подвір’я шевця мішечок із золотом. Наступного дня сусід шевця помітив, що той уже не радів життю і не співав, а причина цього полягала в тому, що швець почав переживати за ті гроші — куди їх сховати, щоб не вкрали, як з ними вчинити так, щоб вони почали приносити прибуток. І ці турботи почали віднімати у людини радість.

«Ось це є міра людського достатку. Одному вистачає небагато, іншому треба більше. Святі отці йшли в пустелю, і їм було достатньо найменшого — трошки хліба і водички, преподобні Печерські вкушали за тиждень просфорку і випивали кухлик води, і вони були щасливими, це була їхня міра достатку, потреби, а інші використовують більше. Але Господь розуміє людину. Коли людина шукає Царства Божого, правди Божої, тобто намагається жити по Закону Божому, то така людина ніколи не буде голодна. Написано у Святому Письмі: “Не бачив праведника покинутим, або щоб нащадки його просили хліба” (Пс. 36, 25)», — наголосив Блаженніший владика.

Предстоятель побажав усім шукати правди Божої, чинити за Господніми заповідями, адже, виконуючи це, «ми будемо благословенними тут на землі і спасенними на небі, у Христі Іісусі Господі нашому».

Просмотров: 64