Проти в.о. міністра культури відкрили кримінальну справу за розпалювання релігійної ворожнечі

9 серпня 2024 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва задовольнив скаргу представників Києво-Печерської лаври та виніс ухвалу, якою визнав бездіяльність уповноваженої особи Територіального управління ДБР у Києві та зобов’язав слідчого внести дані про скоєння кримінального правопорушення в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростиславом Карандєєвим до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Про це повідомив адвокат обителі протоієрей Микита Чекман, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Протоієрей Микита зазначив, що 17 липня 2024 року представники Монастиря направили до Територіального управління ДБР повідомлення про скоєння кримінального правопорушення Ростиславом Карандєєвим. Проте співробітники ДБР не внесли ці дані до ЄРДР, що спонукало представників Лаври подати скаргу на бездіяльність уповноважених осіб.

Адвокат заявив, що Ростислав Карандєєв розпалює релігійну ворожнечу у висловлюваннях, які опублікував сайт «Главком». Правозахисник процитував відповідь в.о. міністра культури журналістам, в якій, зокрема, він сказав: «Я, звичайно, за діалог, але треба бути наполегливим. Ну, місяць часу їм даємо. Це я про Нижню лавру. Після цього питання буде вирішуватися в силовий спосіб. Це не значить, що треба казати: завтра тут вас не має бути. Адже більшість монахів насправді орієнтовані на віру, а не на «русскій мір», на відміну від церковних керівників, які були носіями наративів РПЦ».

За словами юриста, таким чином «Ростислав Карандєєв у формі наклепу та цькування принижує честь і гідність громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, закликаючи до силового вирішення спірного релігійного питання, закликає до розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, що свідчить про втручання держави у діяльність релігійних організацій».

Зазначається, що такі його висловлювання потрапляють під статтю 161 КК України.

Просмотров: 310