Богослужіння Великої п’ятниці

Цього дня відбувається спомин Святих спасительних Страстей Господа нашого Іісуса Христа: Його страждань і Хресної смерті.

Літургія у цей найбільш скорботний у році день не звершується, а читаються Царські часи із зображальними, на яких звучать старозавітні пророцтва, апостольські читання й євангельські уривки про страждання Христові.

На вечірні, яка зазвичай звершується біля другої години дня, на середину храму виносять із вівтаря для поклоніння віруючих Плащаницю — зображення знятого з Хреста Спасителя.

Відразу за вечірнею іде мале повечір’я, під час якого читається канон про Розп’яття Господнє й на плач Пресвятої Богородиці. Більша його частина складається з сумних слів, які автор канону — Симеон Логофет — вклав у вуста Пресвятої Богородиці, Яка бачить Свого Сина й Господа на Хресті.

Увечері Великої п’ятниці служиться утреня Великої Суботи.

Вечірнє богослужіння має заупокійний характер. Це поховання Самого Христа. Як на відспівуванні, усі в храмі стоять із запаленими свічками. На початку утрені читається сімнадцята кафізма — частина Псалтиря, яку зазвичай читають при відспівування покійних або на панахидах. Потім прочитують канон Великої Суботи. Канон Великої Суботи — це плач про поховання Христа, але в ньому все сильніше звучить нова тема — очікування Воскресіння, передчуття Великодня. А Євангеліє читають уже недільне про явлення ангелів на місці поховання Розіп’ятого Христа, про те як жінки-мироносиці не знайшли Іісуса там, де Його ховали.

За богослужінням звершується Хресний хід з Плащаницею. Коли віруючі обходять храм, усі співають заупокійне “Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас …”

Богослужіння Великої  п’ятниці у Києво-Печерській Лаврі

8.00  Хрестовоздвиженський храм – царські часи
8.00  Трапезний храм прп. Антонія та Феодосія – царські часи
14.00 Хрестовоздвиженський храм, Трапезна Церква: Вечірня з виносом Святої Плащаниці
17.00 Успенський собор – Утреня з чином погребіння Плащаниці
23.00 Хрестовоздвиженський храм – Утреня з чином погребіння Плащаниці

Просмотров: 338

Залишити відповідь