Предстоятель: Наш борг перед Богом стає неоплатним, коли ми не прощаємо ближнім їхні борги

Щоб Господь простив нам наші борги, ми маємо пробачати ближнім їхні провини проти нас.

Про це сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій під час своєї недільної проповіді 4 вересня 2016 року в Києво-Печерській Лаврі, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Він на прикладі притчі Спасителя про двох боржників (Мф. 18, 24-35), розповів, як взаємини між людьми впливають на ставлення Господа до кожної окремої людини.

Блаженніший владика нагадав як один раб заборгував цареві 10 тисяч талантів, і цар йому його борг відпустив. Але цей раб не зміг пробачити своєму боржнику і сто динаріїв. Тоді цар віддав злого боржника мучителям, поки той не поверне борг.

«Талант вартував 12 тисяч динаріїв. За один день людина могла отримати один динарій. Щоб заробити один талант, потрібно було пропрацювати 12 тисяч днів. 10 тисяч талантів – це 1 мільйон 200 тисяч днів. Щоб заробити 10 тисяч талантів, потрібно було працювати кожен день приблизно 30-ть тисяч років. Це той борг, який заборгував раб своєму цареві», — підкреслив Предстоятель.

Ці підрахунки підтверджують, що розплатитися з царем у боржника ніякої можливості не було.

«Цим Господь показує нам, наскільки борг людини перед Богом великий», — зазначив Його Блаженство.

Ми отримуємо від Бога все – тіло, душу, всі здібності, всі земні блага, багатство.

«Як говорить пророк Давид, все Господь подарував людині: «Вся покорил еси под нозе Его: Овцы и волы вся, еще же и скоты польския. Птицы небесныя и рыбы морския, преходящия стези морския» (Пс.8 7:9)», — продовжив він.

Бог не вимагає від людини нічого взамін. Насправді, ми навіть якби дуже захотіли, то не змогли б розплатитися з Богом за Його благодіяння, сказав Владика.

Він зазначив, що «від нас Господь вимагає одного – щоб ми пам’ятали, що самі є даром Божим, і постійно дякували Богу за це» і нагадав слова апостола Павла: «Завжди радійте, невпинно моліться, за все дякуйте» (1 Фес. 5: 16-18).

«Якщо ми все зробимо, що повинні зробити, це не означатиме, що у нас тепер немає обов’язку перед Богом. Ми є боржниками перед Богом самим своїм існуванням. І про це треба завжди пам’ятати», — підкреслив він.

«Щоб Господь простив нам наші борги, ми маємо пробачати ближнім їхні провини проти нас. Ці гріхи — «100 динаріїв» у порівнянні з «10 тисячами талантів»», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 620

Залишити відповідь