У виданні, приуроченому до 1000-річчя давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон, авторитетні вчені з різних країн досліджують взаємини Київської Русі з центром православного чернецтва.

Новий випуск (№№ 3 – 4) наукового альманаху «Афонська спадщина» («The Athonite Heritage») вийшов у світ в рамках видавничих проектів Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні (МИАНУ), повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ, з посиланням на кореспондента порталу «Руський Афон».

img_9111Видано альманах з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Рекомендовано до друку Рецензійною комісією Української Православної Церкви та Вченою радою Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Р. Шевченка.

Видання унікальне тим, що на його сторінках авторитетні вчені з різних країн намагаються ретельно розглянути історію взаємовідносин Київської Русі та країн Центрально-Східної Європи з світовим центром православного чернецтва і містицизму на Афоні.

За словами головного редактора альманаху — директора Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні Сергія Шумило, випуск спрямований на системне і різнобічне висвітлення історії та духовно-культурної спадщини Святої Гори Афон у розвитку слов’янських країн і Київської Русі.

Відкривається альманах вітальним словом ігумена Афонського Свято-Пантелеімонового монастиря схиархімандрита Єремії (Альохіна), який незадовго до своєї кончини благословив вихід чергового випуску альманаху.

У вітальному слові 100-літнього старця-ігумена, зокрема, сказано: «Від імені Руського на Афоні Свято-Пантелеімонового монастиря вітаю вихід чергового випуску альманаху «Афонська спадщина» в надії, що вивчення і залучення до безцінної скарбниці Афону допоможе кожному з нас знайти справжні духовні орієнтири. Молитовний покров Святої Гори, нехай перебуває з усіма нами».

До альманаху увійшло понад 30 наукових статей різних авторів з Греції, України, Росії, Італії, Сербії, Словенії, а також Святої Гори Афон. 360 сторінок з великою кількістю ілюстрацій.

У видання, приурочене до 1000-річчя давньоруського чернецтва на Святій Горі Афон, увійшли матеріали наукових конференцій у Києві (2015 р.) і Чернігові (2014 р.), які провів Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

До складу редакційної колегії альманаху увійшли: професор Оксфордського університету, митрополит Диоклійський Калліст Уер (Оксфорд, Великобританія); ректор Київської духовної академії і семінарії, митрополит Бориспольский і Броварський Антоній (Київ, Україна); директор Інституту археології НАНУ, д. і. н., академік НАНУ П. П. Толочко (Київ, Україна); член-кореспондент Афінської академії, д. і. н., професор А.-Е. Тахиаос (Салоніки, Греція); директор Інституту Руського Афона в. І. Пирогов (Москва, Росія); старший науковий співробітник Оксфордського центру візантійських досліджень, відповідальний секретар Міжнародного товариства «Friends of Mount Athos» д-р Грехем Спік (Оксфорд, Великобританія); директор Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні С. В. Шумило (Київ, Україна), та інші.

Видання розраховане на науковців, викладачів, священиків, студентів, аспірантів і всіх, хто цікавиться церковною історією та афонським спадщиною.

Просмотров: 352

Залишити відповідь