Предстоятель розповів про допомогу святителя Миколая в наші дні

У своїй проповіді в день пам’яті святителя Миколая Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про диво, яке за молитвами святителя сталося з одним капітаном підводного човна. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

«Сьогодні, дорогі брати і сестри, свято на честь святителя і чудотворця Миколая. Святитель Миколай є одним з найбільш великих святих, який глибоко шанується усім православним світом», — відзначив Блаженніший владика.

«Святитель Миколай допомагав людям у різних важких життєвих обставинах, скорботах та хворобах, особливо він допомагав і допомагає тим людям, які несправедливо засуджені, несуть незаслужене покарання. Ще за земного життя він рятував від меча тих, хто був несправедливо засуджений до страти, — сказав Митрополит Онуфрій. — Ми молимося йому в різних неприємностях, бідах, але особливо — коли щось несправедливо по відношенню до нас коїться».

Предстоятель розповів про допомогу святителя одному нашому сучасникові — капітану підводного човна, який був чесною і порядною людиною, хоча і не віруючою.

Одного разу підводний човен затонув на глибині 100 метрів. Капітан прийняв рішення рятувати екіпаж. Оскільки балонів з киснем було по одному на двох, моряки рятувалися по двоє. Із-за великої глибини і, тому, ризику загинути, підйом потрібно було здійснювати повільно — кілька годин. Останніми залишилися сам капітан і ще один молодий моряк. Коли вони вже були у воді, моряк запанікував і став швидко підніматися, щоб швидше виплисти на поверхню. Між ними зав’язалася боротьба. Капітан, бачачи, що не може його втримати, внутрішньо почав благати: «Господи, якщо Ти є, допоможи мені». І тут він побачив чоловіка в красивому одязі і з сяючим обличчям і втратив свідомість. Капітан прокинувся вже на поверхні води, поруч знаходився загиблий від різкого перепаду тиску моряк. Капітан залишився неушкодженим.

Цей випадок капітан запам’ятав на все життя, але так і не прийшов до віри. Вже будучи на пенсії він їхав на авто по Полтавській області. Неподалік від Мгарського монастиря він побачив на дорозі того ж чоловіка — свого благодійника. Чоловік був одягнений у той ж красивий одяг. Той сказав йому: «Зайди у храм… і там я зустріну тебе». При цьому в точності сказав, куди саме пройти в храмі. Капітан послухався його і, вперше зайшовши в храм, пройшов згідно з вказівками чоловіка. Тут він опинився біля ікони святителя Миколая. Не знаючи, що таке ікони, капітан вирішив, що це фотографія його благодійника, і зазначив, що зображення дуже схоже. Тут йому пояснили, що таке ікони і що на цьому образі — лик святителя Миколая, який жив багато століть тому, але й сьогодні допомагає всім, хто потребує допомоги.

«І цей чоловік повірив, змінив своє життя. Почав постити, молитися, відвідувати храм. Йому все це було дуже важко — він звик жити за іншими правилами. Але він змушував себе і так, благочестиво він завершив своє земне мандрування — кілька років тому він помер, — сказав Його Блаженство. — Ось такий приклад того, як святитель Миколай з Божого благословення допомагає нам. До нього треба звертатися зі смиренною молитвою, щоб Господь послав його нам на допомогу».

«Сьогодні багато турбот, неприємностей в нашому земному житті. І ми просимо святителя Миколая, щоб він допоміг нам у всіх випробуваннях не втратити свого людського образу… Щоб у нас не зменшилась любов і щоб ми всі з вдячністю йшли тим шляхом, який веде людину до вічного життя на небі», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Просмотров: 761

Залишити відповідь