На Хрещення духовенство УПЦ освятило водойми України (фото, відео, оновлено)

19 січня 2017 року, у свято Хрещення Господнього, Богоявлення, за традицією були звершені великі освячення вод водойм України, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Велике освячення вод Азовського моря звершили у Бердянській єпархії. За традицією, духовенство Бердянська на чолі з єпископом Бердянським і Приморським Єфремом пройшло хресним ходом від храму на честь новомучеників і сповідників бердянських до першого міського пляжу, де відбувся чин освячення.

Після спільної молитви архієрей окропив велелюдне зібрання віруючих і привітав усіх зі святом.

На Закарпатті керуючий Мукачівською єпархією архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор звершив чин великого освячення води на річці Латориця. Святкове богослужіння на набережній зібрало велику кількість духовенства та вірян.

Після уставних молитв Преосвященний владика звернувся до присутніх із вітальним словом. Зокрема Його Високопреосвященство наголосив про важливість Хрещення для віруючої людини та вказав, що в цей день ми всі є співучасниками Йорданських подій не тільки як історичного факту, але й завжди являємося свідками духовного переродження в Таїнстві особистого Хрещення.

Усі охочі змогли зануритися в освячені води Латориці.

В кінці архієрей та духовенство окропили святою водою усіх віруючих.

img_9091

У Миколаєві з нагоди свята Хрещення Господнього відбулося освячення льодяної купелі Південного Бугу, яке звершив заступник Інформаційно-просвітницького відділу Миколаївської єпархії ієрей Андрій Чиженко. Святковий захід на річці організувало регіональне відділення Національного олімпійського комітету Миколаївської області, відділ з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації та обласний яхт-клуб. Після великого освячення вод річки відбулося традиційне занурення у купель, в якому взяли участь імениті спортсмени, зокрема, учасниця Олімпійських ігор у Ріо Оксана Окунєва, представники місцевої влади та жителі міста.

Того ж дня у Чернігові митрополит Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій очолив хресний хід від Спасо-Переображенского собору до берегу Десни, де звершив велике освячення вод річки. Після закінчення богослужіння архіпастир окропив присутніх свято водою і звернувся до пастви з вітальною проповіддю після чого охочі занурилися в хрестообразну полонку.

У Ніжині в день свята Богоявлення, з благословення архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея, духовенство міста звершило чин великого освячення води на водоймі Спеціального авіаційного загону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України у м. Ніжині. Після завершення освячення у водоймі відбулися хрещенські купання.

У Попасній, що знаходиться на лінії військового конфлікту, також відбулися урочисті богослужіння та святкові заходи до дня Хрещення Господнього. Зокрема в храмі на честь Трьох святителів була звершена урочиста Літургія, після якої духовенство та віруючі пройшли хресним ходом до Аннинського ставка та освятили його води.

В Одесі в ніч з 18 на 19 січня, з благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, єпископ Южненський Диодор звершив чин великого освячення вод Чорного моря на міському пляжі «Золотий берег». Захід зібрав велику кількість мешканців міста та відбувся за підтримки Одеської міськради.

Зусиллями співробітників Київської райдержадміністрації були створені сприятливі умови для здійснення богослужіння. Працівники МНС, «Швидкої допомоги» та правоохоронці забезпечили чергування на березі моря та безпечність учасників святкового заходу.

Також у ніч з 18 на 19 січня у Свято-Успенській Святогірській Лаврі відбулося урочисте нічне богослужіння, яке очолив намісник обителі митрополит Святогірський Арсеній. Після закінчення Літургії духовенство і віруючі на чолі з архієреєм хресним ходом зійшли до Сіверського Дінця, де відбулося велике освячення вод річки.

19 січня з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент, керуючий Східним київським вікаріатством, звершив чин Великого освячення води на рiцi Дніпро на території столичного Гідропарку.

Раніше повідомлялося, що у Києві Предстоятель УПЦ звершив велике освячення вод Дніпра.

У Херсоні відбулося освячення вод Дніпра, яке звершив митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн разом з духовенством міста.

Богослужінню на міській набережній біля храму вмч. Георгія Побідоносця передував хресний хід вулицями Херсона. У святкових заходах взяли участь численні віряни парафій міста, а також представники влади та громадськості.

Після великого освячення вод Дніпра архієрей виголосив молитву за мир у державі та звернувся до велелюдного зібрання зі словами вітань і побажанням миру на Українській землі.

На Запоріжжі також відбулося Велике освячення вод Дніпра. Напередодні Богоявлення, протоієрей Ілля Штефко разом з парафією прибув на причал с. У’лянівка де освятив річкові води.

02-4

У день Хрещення Господнього архієпископ Ровеньківський та Свердловський Пантелеімон, на запрошення генерального директора ТОВ «ДТЕК Ровенькиантрацит» Шатохіна Володимира Павловича, звершив чин великого водоосвячення в Олександрівському парку санаторію-профілакторію «Шахтарські зорі».  Цього дня Олександрівський парк відвідало безліч жителів Ровеньок та прилеглих селищ, які прийшли для того, щоб взяти участь у богослужінні, а також розділити радість Хрещенських свят. Серед запрошених були гості зі Свердловська: генеральний директор ТОВ «ДТЕК Свердловантрацит» Скрипник Костянтин Євгенович із співробітниками цього вугільного підприємства.

ok1bey_f_img_1361Після освячення, яке почалося в храмі Христа Спасителя, а завершилося біля озера на території парку, архіпастир окропив святою водою всіх присутніх та привітав зі святом. Свято продовжилося традиційними водохресними купаннями. Також силами ДТЕК були організовані народні гуляння – «Козацькі ігри», в яких взяли участь колективи підприємств міста Ровеньки. Фіналістам ігор були вручені грамоти, заохочувальні призи та подарунки. Нагородження здійснив Шатохін Володимир Павлович і архієпископ Пантелеімон.

Просмотров: 1509

Залишити відповідь