У Відділі зовнішніх зв’язків УПЦ прокоментували ситуацію навколо храму в Херсонесі Таврійському

Кримська єпархія УПЦ хоче зберегти можливість користування храмами Херсонесу, як це й було відповідно до українських документів. Жодним чином мова не йде про якийсь новий статус церковної пам’ятки старовини. Тому всі розмови на кшталт того, що нібито РПЦ  хоче зруйнувати пам’ятку ЮНЕСКО, не відповідають дійсності.

Ситуацію, пов’язану з поданням Кримською єпархією УПЦ документів для продовження користування деякими спорудами музею-заповідника «Херсонес Таврійський», роз’яснив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на його сторінку у Facebook.

«До анексії Криму єпархія мала договір з українською владою щодо користування храмом св. кн. Володимира та деякими іншими храмовими приміщеннями, що входять до складу музею-заповідника “Херсонес Таврійський”. В нових умовах їхнього життя в Криму український договір нова фактична влада не визнає, термін його дії закінчується, іншого в них (єпархії) немає», — стверджує протоієрей Миколай.

Представник ВЗЦЗ наголошує, що мова йде лише про підтвердження факту користування культовими спорудами, які входять до складу заповідника, де священнослужителі єпархії й раніше звершували богослужіння.

На цьому тлі викликає подив остання заява Міністерства закордонних справ України, розміщена на сайті цієї установи. Адже навіть у її заголовку впадає у вічі очевидна розбіжність з загальновідомим фактом: на території АР Крим діє єпархія Української, а не Руської Православної Церкви.

Окрім того, українське МЗС, повторюючи риторику окремих російських ЗМІ, висловлює занепокоєння спадщиною ЮНЕСКО, водночас, забуваючи, що право на користування окремими об’єктами заповідника «Херсонес Таврійський» Кримській єпархії УПЦ надала саме Українська держава. Натомість, було б цілком зрозумілим, якби вітчизняне МЗС відстоювало права українських релігійних громад, які були втрачені внаслідок анексії півострова.

Просмотров: 1040

Залишити відповідь