Представник УПЦ виступив на Всесвітньому саміті на захист гонимих християн

Захід вібувся у столиці Сполучених штатів Америки та зібрав 600 делегатів від різних християнських конфесій з понад 135 країн світу

10-13 травня 2017 року в столиці США Вашингтоні відбувся Всесвітній саміт на захист гонимих християн, який організувала Євангелістська асоціація Біллі Грема. Для участі в форумі прибули близько 600 делегатів від різних християнських конфесій з понад 135 країн світу.

Приводом для проведення такого саміту стали безпрецедентні в новій історії масові гоніння на християн Близького Сходу, Африки та інших регіонів світу. Такі масштабні гоніння не можуть залишатися без уваги зі сторони світової християнської спільноти. Саміт на захист гонимих християн покликаний стати майданчиком для обговорення ситуації з ціллю змінити ситуацію на краще. На саміті обговорюються не лише випадки відкритих гонінь, але й ситуація в різних країнах світу з дискримінацією та порушеннями прав віруючих.

У міжнародному форумі взяли участь делегації низки Помісних Православних Церков. Зокрема, делегації очолили Блаженніший Архієпископ Вашингтонський, Митрополит всієї Америки і Канади Тихон (Православна Церква в Америці), архієпископ Американський Димитрій (Константинопольський Патріархат), архієпископ Нью-Йоркський, митрополит всієї Північної Америки Йосиф (Антіохійський Патріархат), Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Руська Православна Церква).

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія Українську Православну Церкву на форумі представив заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич.

Саміт відкрив президент Євангелістської асоціації Біллі Грема Франклін Грем, який у своєму виступі відзначив, що метою форуму є не об’єднання конфесій, а вираження солідарності з християнами, які терплять гоніння в різних регіонах світу.

11 травня до учасників Саміту з вітальним словом звернувся віце-президент США Майк Пенс. Вітаючи учасників заходу він у своїй промові заявив, що є передусім християнином, потім консерватором, і накінець республіканцем. Майк Пенс назвав справжнім геноцидом християн те, що відбувається на Близькому Сході. Віце-президент запевнив, що його країна “і надалі виступатиме за релігійну свободу всіх людей, всіх конфесій в усьому світі”, додавши, що це є “одним з основних пріоритетів нинішньої адміністрації”.

Того ж дня на пленарному засіданні з доповіддю на тему “Двохтисячорічна історія гонінь на християн” виступив митрополит Волоколамський Іларіон. Зокрема владика відзначив, що “сьогодні як ніколи від християн вимагається солідарність, що проявляється у заступництві за стражденних і гонимих, які своїм подвигом прославляють Христа”. Також владика сказав, що “масштаби гонінь на християн при цьому наполегливо замовчуються в засобах масової інформації та в міжнародному співтоваристві”. На завершення виступу митрополит Іларіон звернувся до усіх християнських конфесій, наголошуючи на необхідності “закликати світове співтовариство докласти більше зусиль у боротьбі з екстремізмом, тероризмом і християнофобією”.

В рамках саміту робота тривала як на пленарних засіданнях, так і на тематичних сесіях, присвячених темам релігійного екстремізму та мілітаризму, проблем секуляризму, історичних та традиційних релігій, християнського традиціоналізму, репресивних держав та урядів. Зокрема, учасники заслухали про ситуацію з прямими гоніннями на християн в окремих країнах Близького Сходу, в Іраку, а також у Північній Кореї, Еритреї, Судані та інших. Були представлені свідчення про вбивства, заключення до в’язниць, переслідування за віру в Христа. Близько 80% випадків гонінь на християн зафіксовані, головним чином, в ісламських країнах і пов’язані з законодавством тих країн, релігійним екстремізмом та нетерпимістю.

На форумі також йшлося про різні форми гонінь, як прямих, так і опосередкованих. Зокрема, були представлені свідчення про дискримінацію віруючих за відстоювання традиційних сімейних цінностей, про що зокрема говорили християни з американського континенту.

Учасники саміту під час обговорень відзначали, що у більшості випадків гоніння та утиски християн виникають внаслідок політичних мотивів, державної пропаганди, намагань держави тотально контролювати релігійну сферу. І це при тому, що в конституціях більшості таких країн прописане право на вільне сповідування будь-якої релігії. Також учасниками форуму було відзначено, що однією з причин гонінь на християн є  націоналістичний шовінізм.

В рамках однієї із сесій виступ мав протоієрей Миколай Данилевич, який розповів про порушення прав вірних Української Православної Церкви. Серед іншого священик згадав про дискримінаційні законопроекти (№4511 і 4128), що вже були внесені до порядку денного Верховної Ради. Представник УПЦ відзначив парадоксальність української ситуації, яка полягає в тому, що дискримінаційні дії відбуваються в країні з переважною більшістю християнського населення і спрямовані проти найбільшої релігійної спільноти.

Разом з тим, всі учасники форуму відзначили, що справжній християнин не повинен боятися гонінь, адже Господь проявляє Себе і укріпляє Своїх вірних саме через гоніння. Завдяки гонінням з’являються нові форми проповіді віри Христової, Церква росте й розвивається. Бог і Церква перемагає не всупереч гонінням, а саме завдяки ним. «Будь вірним до смерті і дам тобі вінець життя» (Одкр. 2.10).

Просмотров: 1251

Залишити відповідь