В ООН визнали проблему щодо дотримання релігійних свобод в Україні (+відео, аудіо)

Держави-учасниці засідання робочої групи чергової сесії Ради з прав людини ООН висловили свою підтримку на міжнародному дипломатичному рівні громадам УПЦ.

15 листопада 2017 року під час засідання Робочої групи Універсального періодичного огляду 28 сесії Ради з прав людини ООН в Женеві розглянули питання щодо дотримання релігійних свобод в Україні. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням нам сайт НУО «Громадський правозахист».

«Українська православна церква (УПЦ) висловила стурбованість з приводу законопроектів № 4128, 4511, 5309 і 1244 про внесення поправок в закон «Про свободу совісті та релігійні організації», які вона вважає такими, що порушують права віруючих і є потенційно небезпечними для міжрелігійного миру в Україні, — зазначено у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, представленому Робочій групі РПЛ ООН. — УПЦ також висловила стурбованість у зв’язку з незаконним захопленням владою деяких своїх церков і майна 61. НУО «Громадський правозахист» (НГП) висловила аналогічну стурбованість і, крім того, згадала випадки ненависницьких висловлювань на адресу представників УПЦ і підбурювання до насильства в їх відношенні».

Стурбованість порушеннями прав УПЦ висловила також неурядова організація ADF International (США), яка є провідним експертом в сфері релігійної свободи в світі, а також ряд інших організацій.

Зокрема, ADF International зазначила, що «Православ’я в Україні розділене на три основні гілки: Українська Православна Церква Московського Патріархату (УПЦ-МП єдина Українська Церква визнана як легітимна іншими Православними Церквами світу), Українська Православна Церква Київського Патріархату (УПЦ КП) і Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ)… Тертя і диспути з питань легітимності та ідентичності привели до юридичних зіткнень навколо власності та інших питань, в деяких випадках це призвело до вимагання та соціального розшарування… У зв’язку з цим державі Україна рекомендується захистити право на релігійну свободу всіх громадян і жителів України, забезпечити релігійну гармонію і міжконфесійну толерантність, забезпечити, як юридично, так і практично щоб всі віруючі і групи реалізовували свої права на свободу вираження та асоціації гарантовано у всіх сферах суспільства…».

У даному контексті делегація Греції зазначила, що державі Україна необхідно вжити додаткових заходів для захисту релігійних прав, захисту журналістів та забезпечення права всіх релігійних громад на основі процедур автономії. Делегація Італії підкреслила, що державі Україна необхідно забезпечити вільну діяльність журналістів і правозахисників, а делегація Нідерландів заявила, що злочини проти ЗМІ, журналістів і правозахисників не повинні залишатися безкарними.

Таким чином положення громад УПЦ, а також діяльність їх представників, а також журналістів і правозахисників, що висвітлюють цю проблематику, отримали підтримку на міжнародному дипломатичному рівні з боку держав-учасників наради.

У зв’язку з порушеннями прав віруючих УПЦ неурядові правозахисні організації закликали державу Україна забезпечити права віруючих УПЦ.

Посилання на джерела інформації:

1. Доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини. – див. П. 41

2. Інформаційне повідомлення в процедурі УПО ООН НВО ADF International (USA)

3. Відео виступів делегацій держав-членів ООН на засіданні робочої групи 28 сесії РПЛ ООН (відео)

4. Рекомендації Україні делегації Греції (аудіо)

5. Рекомендації Україні делегації Італії (аудіо)

6. Рекомендації Україні делегації Нідерландів (аудіо)

Просмотров: 836

Залишити відповідь