Архієпископ Климент прокоментував рішення Собору РПЦ щодо статусу УПЦ

30 листопада 2017 року під час засідання Архієрейського Собору РПЦ було прийнято рішення внести доповнення до статуту Руської Православної Церкви. Таким чином було ще раз підкреслено особливий статус Української Православної Церкви.

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує коментар голови відділу, архієпископа Ірпінського Климента для fakty.ictv.ua з цього приводу.

Всі архієреї Руської Православної Церкви, близько 350 осіб, що зібрались у Москві (а мова про керуючих єпархіями не лише на пострадянському просторі, але й у Європі, Латинській та Північній Америках), одностайно проголосували за внесення відповідного розділу до статуту, яким визначаються права Української Православної Церкви серед інших церков світового Православ`я.

Ще у 1990 році Українська Православна Церква отримала від Московського Патріарха документ, у якому вона визначалась із статусом самостійної та незалежної у своєму управлінні. Архієреї документально наголосили на цьому статусі й особливих правах, які набагато ширші, аніж права багатьох інших православних церков у різних кінцях світу.

УПЦ сама обирає свого главу – Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України, українські єпископи обираються лише синодом УПЦ, жоден єпископ з Росії не має права брати участь в роботі будь-яких керівних органів УПЦ.

Впродовж 27 років особливі права української церкви постійно доповнювались та розширювались.

Ті, хто говорять, що Українська Православна Церква не має самокерованості, помилялись. Насправді українські архієреї завжди визначали головні аспекти церковного життя самостійно. Однак, листопадові доповнення об’єднали всі норми церковного управління в Україні, прийняті з 1990 року в один документ.

Просмотров: 3425

Залишити відповідь