В Україні одна законна Церква — УПЦ: Синод Грузинської Православної Церкви висловився щодо автокефалії

Питання про можливість надання автокефалії Православній Церкві в Україні Священий Синод Грузинської Православної Церкви розглядав 21 червня під час засідання, яке очолив Святіший і Блаженніший Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія ІІ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посилання на грецьке інформагентство «Ромфея»


Зокрема членам Синоду Грузинської Церкви були зачитані три послання: від Константинопольського Патріарха Варфоломія, Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, які стосувалися ситуації в Україні.

Як зазначає грецьке джерело, Патріарх Ілія II висловив глибоке невдоволення українським питанням. «Його Блаженство не згоден з ініціативами Вселенського Патріархату щодо України і визнає законною виключно Церкву під проводом Блаженнішого Митрополита Онуфрія», — передав думку Грузинського Патріарха член Синоду ГПЦ в інтерв’ю агентству «Ромфея».

Між тим, у розмові з грузинськими журналістами член Синоду Грузинської Православної Церкви митрополит Чкондидський Петр (Цаава) зазначив, що обговорення питання про автокефалію в Україні почне серйозно обговорюватися після того, як свою позицію висловить Вселенська Патріархія.

Нагадаємо, що подібну позицію щодо автокефалії висловили також єпископи Польскої Православної Церкви, Православної Церкви Чеських земель та Словаччини та Болгарської Православної Церкви. Собор Єпископів ППЦ підкреслив принципову необхідність дотримання канонічних норм життя Церкви і зауважив, що «статус автокефалії може бути визнаний тільки за одною Церквою, що існує у державі. В Україні є кілька схизматичних церковних груп, які передусім мають принести покаяння, щоб повернутися до канонічної Церкви. Лише тоді можна говорити про визнання автокефалії». А Блаженніший Митрополит Ростислав підкреслював, що «розкол, викликаний егоїзмом людини, можна зцілити лише через покаяння і повернення до Церкви». Секретар Священного Синоду Болгарської Православної Церкви єпископ Мелнішський Герасим зазначав: «Однак потрібно суворо дотримуватися церковних канонів, яких століттями тримається Православна Церква».

Просмотров: 2269

Залишити відповідь