Чому у Вінницькій єпархії не підтримали «ПЦУ»? — інтерв’ю прес-секретаря єпархії

Про церковну ситуацію у Вінницькій єпархії Української Православної Церкви цими днями — в коментарі голови прес-служби єпархії протоієрея Володимира Пучкова для Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

— У зв’язку з переходом колишнього правлячого архієрея Вінницької єпархії митрополита Симеона в розкол, Вінницька єпархія переживає зараз особливий час. Отче Володимире, розкажіть, будь ласка, що зараз відбувається в єпархії, чи багато священиків і парафій наслідували приклад колишнього правлячого владики?

— Кілька днів тому у Вінницькій єпархії анонсувалося забороненим Священним Синодом УПЦ у служінні архімандритом Дорофєєм (Маркевичем), що 20 грудня 2018 року пройде якесь зібрання у соборі м. Вінниця, де «священики можуть засвідчити свою підтримку “митрополиту” Симеону». Але, наскільки мені відомо, ці збори так і не відбулися. Чи то через зміни планів архієрея, чи то через неявку на нього священиків взагалі. Оскільки, як мені говорили, підтримали цю ідею всього людини три.

Виходячи з того, що точно відомо на сьогодні, можу сказати наступне: колишнього митрополита Симеона підтримали чотири соборних священика і три соборних диякона, які залишилися з ним служити, з міських священиків його підтримали двоє, а також приєдналися два настоятеля невеликих храмів, що на території військового госпіталю і військової лікарні. До слова, ця громада свого часу була в Київському патріархаті, потім покаялася і перейшла в лоно Української Православної Церкви, а тепер, так би мовити, повернулася до розкольників. Сьогодні зі ЗМІ стало відомо, що ще три парафії перейшли до ПЦУ: парафія с. Коло-Михайлівки, де настоятель колишній благочинний Вінницького району о. Дорофей, про якого ми вже згадували вище, і парафії у с. Тютьків і в с. Рівець, де настоятелем є о. Іоанн Просяновський.

— Розкажіть про перші єпархіальні збори, які пройшли під головуванням архієпископа Вінницького та Барського Варсонофія 18 грудня.

— У цих зборах брало участь близько 300 священнослужителів. Можна сказати, що була представлена практично вся Вінницька єпархія, за винятком тих священиків, які перейшли до ПЦУ, про яких ми вже згадали.

Зауважу, що з Козятинського благочиння на зборах було 3-4 священика, які однозначно зберегли вірність Українській Православній Церкві. Про позицію інших священиків благочиння на цей момент нічого не відомо.

Саме єпархіальне зібрання пройшло в активному режимі. Були вирішені питання єпархіального життя, які виникли в результаті ухилення в розкол “митрополита” Симеона, також були обговорені майбутні теми єпархіальної ради та теми загальних зборів. Крім того, на вакантне місце благочинного Вінницького району архімандрита Дорофея, котрий пішов у розкол, обрали нового благочинного. Так що, збори духовенства носили робочий характер.

Збори духовенства Вінницької єпархії. 18 грудня 2018 року.

— У ЗМІ також з’явилася інформація про те, що на служби до колишнього митрополита Вінницького Симеона звозять бюджетників. Вам щось відомо про це?

— Від соборних священиків, які не підтримали «владику» Симеона, знаю, що на першій недільній службі нарахували постійних парафіян менше десятка. А значить, у соборі були люди зі сторони, і те відео, яке «гуляє» інтернетом, де «владика» Симеон розповідає в храмі про об’єднавчий собор, та йому аплодують, — лише підтверджує цей факт. Де ми бачили церковних людей, які б у храмі аплодували? Це геть не християнська традиція.

Про те, що «силоміць зганяють бюджетників на служби», писали в декількох групах у Viber ті люди, які, за їх словами, служать у бюджетних організаціях і були свідками цього. Тому не виключено, що таке цілком можливо. Тим більше, що левова частка парафіян із кафедрального собору пішли.

— Колишній митрополит Симеон говорив в одному з інтерв’ю, що ідею автокефалії не підтримують у Вінницькій єпархії.

— Цілком вірно. Наша єпархія цю ідею не підтримувала від початку.

Треба розуміти, що більшість наших священиків — вихованці митрополита Агафангела, митрополита Макарія (+2007), і велика частина парафіян воцерковилися саме під час служіння цих священнослужителів. Оскільки і перший архієрей, і другий архієрей завжди висловлювали свою вірність канонічній Церкві, то і переважна більшість священиків і парафіян тримаються тієї ж позиції.

— А яка зараз ситуація в регіоні? Чи немає якогось тиску з боку влади?

— На цей момент ситуація спокійна, ніякого тиску немає. Скажу відверто, що влада Вінниці завжди відрізнялася розумним ставленням до складних питань. Наше місто довго боролося за звання європейського, і це звання намагаються підтримувати. На цьому етапі це вдається.

Паства єпархії зустріла напередодні Дня Святителя Миколая новопризначеного архієпископа Вінницького і Барського Варсонофія. Що ви можете сказати про нового керуючого архієрея вашої єпархії?

— Імпонує доступність архієпископа Варсонофія у спілкуванні. Скажу більше, для нас було достатньо одного богослужіння, очолюваного владикою, щоб підтвердити слова багатьох священиків про те, що «владика Варсонофій — це справжній чернець». Закарбувалися в моїй пам’яті перші слова, сказані владикою одразу після приїзду в нашу єпархію, що він приїхав сюди з миром і любов’ю. У цей момент відчулося, що ми отримали справжнього батька.

Всенічне бдіння у Хресто-Воздвиженському храмі м. Вінниця. 18 грудня 2018 року.

 Читайте наші новини у Тelegramшвидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 2583

Залишити відповідь