Предстоятель: Усе земне — марне, але велике те, що приніс на землю Господь (відео)

Блаженніший Митрополит Онуфрій підкреслив під час проповіді в Києво-Печерській Лаврі, що в день відданя свята Різдва Христового ми маємо дякувати Спасителю за те, що «Він схилив Небо до землі» і «взяв людину на Небо, щоб зробити її чадом Божим». Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Земля не могла піднятися до Неба, людина не могла очистити себе від гріховної скверни, але прийшов Бог і схилив Небо до землі і взяв людину на Небо, щоб зробити її чадом Божим. Це велика милість!», — сказав Блаженніший владика.

Його Блаженство зазначив, що Свята Церква не просто згадує в ці дні про велику подію Різдва Сина Божого, а з вдячнію пригадує те смирення, яке «Господь проявив під час Свого Різдва, коли Він — Владика і Творець Всесвіту — прийняв на Себе образ раба». «Ангели раділи, бачачи це чудове явище, не знали до кінця цієї таємниці, але розуміли, що у світі сталося щось незвичне і велике», — додав Архіпастир.

Також Предстоятель, розповідаючи, як святе сімейство рятувалося втечею до Єгипту від царя Ірода, пригадав про ті випадки, коли і люди, і навіть рослини звеличували Богонемовля Христа.

Зокрема Владика згадав про пастушків, трьох волхвів і благорозумного розбійника, котрі першими принесли Божественне поклоніння Спасителю. За словами Предстоятеля, той розбійник двічі у своєму житті зустрічав Господа: вперше, коли Господь ще був немовлям, — звеличив Сина Божого і не дав іншим розбійникам зобідити Його; а вдруге, коли був розіп’ятий на хресті по праву руку від Спасителя і виголосив: «Пом’яни мене, Господи, коли прийдеш в Царство Твоє!» І сказав йому Іісус: «Істинно кажу тобі, нині ж будеш зі Мною в раю» (Лк. 23:39-41).

А вже в Єгипті, як розповів Його Блаженство, схилилося до землі перед Спасителем — дерево смоковниця, паросток від якого і нині єгиптяни у пам’ять про ті події свято зберігають.

Насамкінець Митрополит Онуфрій зауважив, що сьогодні, коли минуло стільки часу з тих священних подій, ми живемо, часто здійснюючи безліч непотрібних рухів і не усвідомлюючи головного. «Але прийде час, — додав Владика, — коли людина усвідомить, наскільки все земне — марне — і наскільки велике те, що Бог приніс на землю, наскільки велике те, що Бог примирив нас із Небом, наскільки велике те, що Бог зробив нас здатними увійти у вічне життя на Небі».

Читайте наші новини у Тelegram: швидко, зручно і завжди у вашому телефоні!

Просмотров: 431

1 коментар

Залишити відповідь